U NJEMAČKOJ

Europski tjedan posvećen Hrvatskoj

20.04.2013 u 17:14

Bionic
Reading

U Monheimu na Rajni započeo je tradicionalni Europski tjedan posvećen Hrvatskoj kao novoj zemlji članici Europske unije koji traje od 16. do 23. travnja 2013. godine. To predstavljanje hrvatske kulture, turizma i gospodarstva dio je programa festivala Kroatien Kreativ 2013. čiji su pokrovitelji ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, njemački savezni ministar kulture Bernd Neumann i veleposlanik RH u Njemačkoj Miro Kovač

Marijan Dadić
, hrvatski amaterski slikar koji godinama živi u Njemačkoj, dobio je priliku da se predstavi već prve večeri Europskog tjedna svojom izložbom 'Boje Hrvatske'. Dadićevo stvaralaštvo uvijek iznova tematizira ljudsku žudnju za sigurnošću i čežnju za domovinom. Hrvatska je u njegovim slikama živa i šarena, njegov pogled seže preko duboko plave Jadrana, preko gorja Like i slavonskih ravnica do njegove rodne Posavine bogate šumama i plodnim poljima. Otvorenju izložbe su prisustvovali visoki dužnosnici grada Monheima i savezne pokrajine Nordrhein-Westfalen.

Nakon gostovanja na Sajmu knjiga u Leipzigu, Renato Baretić je 18. travnja 2013. godine svratio i do Monheima gdje je u Gradskoj knjižnici čitao odlomke iz svoje knjige 'Osmi povjerenik' koju je na njemački jezik prevela kuratorica Kroatien Kreativ Alida Bremer. Roman 'Osmi povjerenik' koji je izdala berlinska izdavačka kuća Dittrich, pred okupljenima u monheimskoj Gradskoj knjižnici u kontekst je stavila Alida Bremer govoreći o suvremenoj hrvatskoj književnosti, njezinoj vrijednosti i razvoju te o nedavnom predstavljanju u Leipzigu.

Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Europskog tjedna u Monheimu posvećenog Hrvatskoj povodom ulaska u EU, u Gradskoj vijećnici Monheima na Rajni 16. travnja 2013. godine uvodnu riječ je imao Manfred Klein, predsjednik monheimskog udruženja Europa-Union koji je organizator Europskog tjedna koji se obratio stotinjak okupljenih rekavši: 'Na Europskom tjednu u Monheimu posvećenom Hrvatskoj htjeli smo predstaviti kulturu, povijest i gospodarstvo te simpatične zemlje te tako doprinijeti razumijevanju između Njemačke i Hrvatske, razbiti predrasude i prepoznati sličnosti među nama.'

Gradonačelnik Monheima Daniel Zimmermann je zaželio dobrodošlicu Hrvatskoj i izrazio zadovoljstvo što Europa-Union već osam godina predstavlja nove zemlje članice EU na Europskom tjednu u Monheimu.

Angelica Schwall-Düren, ministrica za savezne poslove, Europu i medije Nordrhein-Westfalena, u svojem pozdravnom govoru naglasila je optimizam po pitanju budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji: 'Veliko proširenje 2004. godine pokazalo je da pristupanje EU može proći bez problema te da djeluje stabilizirajuće i na druge zemlje-članice.'

Oko 45 tisuća Hrvata koji žive u Nordrhein-Westfalenu i 1,6 milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj, za generalnog konzula Republike Hrvatske Vjekoslava Križaneca pokazuje već postojeće uske veze između Hrvatske i Njemačke. Generalni konzul se tom prilikom zahvalio g. Kleinu na iniciranju Europskog tjedna posvećenog Hrvatskoj u Monheimu te na predstavljanje Hrvatske u Monheimu gleda kao na dokaz za to da Europa prije svega djeluje kroz angažman svojih građana. Također je izrazio svoje duboko uvjerenje da će Hrvatska zadržati svoju jedinstvenost u Europi, no da je isto tako već duboko ukorijenjena u njoj.

Gradonačelnik Zimmermann je po završetku govora pozvao sve goste da se upišu u Zlatnu knjigu grada Monheima na Rajni, a za glazbeni dio programa u nastavku su se pobrinuli Renato Rozić i Martin Gjakonovski koji su izveli djela Johanna Sebastiana Bacha.

U nastavku Europskog tjedna 19. travnja 2013. održalo se događanje 'Uživati u Hrvatskoj svim osjetilima' na kojemu se kroz prizmu hrvatske gastronomije i glazbe Branka Miculinija promovirao hrvatski turizam i kultura, dok će se 23. travnja 2013. održati gospodarski forum 'Obrazovanje – dobar put prema integraciji' posvećen pitanjima integracije Hrvata u Njemačkoj i obrazovanju mladih u Europskoj uniji.