ZAGREB DONIRAO 50 NASLOVA

Europska knjižnica u Rimu dobila Odjel hrvatske književnosti

27.09.2017 u 13:07

Bionic
Reading

U povodu Europskog dana jezika, u Europskoj knjižnici u Rimu, specijaliziranom centru za promicanje europskih kultura i europskih nacionalnih jezika u glavnome gradu Italije otvoren je Odjel hrvatske književnosti, priopćeno je iz ureda gradonačelnika Grada Zagreba

Otvorenju je, uz predsjednika Biblioteche di Roma Paula Fallaia i zamjenika gradonačelnice Rima Lucu Bergama, ispred gradonačelnika Grada Zagreba nazočio pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

"Pridruživanje ovoj instituciji od iznimne je važnosti jer bez zapisa nema ni povijesti niti traga postojanju jezika i naroda. Ovo je i prilika da još jedanput, nakon niza izložbi hrvatskih likovnih umjetnika ovdje u Rimu, produbimo ostvareno i potvrđeno prijateljstvo naših dviju država – Hrvatske i Italije", rekao je tom prilikom Lovrić.

"Ponosan sam što smo putem kulture i umjetnosti kao članice Europske unije tijekom cijele godine težile, i dalje težimo, sintezi tradicije i suvremenosti, jer ne smijemo zaboraviti da Hrvatska i Italija dijele višestoljetnu zajedničku povijest bliskih kultura pod okriljem jednoga velikog stila – zapadnoeuropske kulture", dodao je.

Predsjednik Rimskih knjižnica posebno se osvrnuo na 'Izjavu o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba', potpisanoj 14. ožujka 2012., a koja se odnosi na promicanje i na razmjenu talijanske kulture, književnosti i jezika u Zagrebu te na promicanju hrvatske kulture, književnosti i jezika u Rimu.

Europskoj knjižnici u Rimu Grad Zagreb poklonio je 50 naslova hrvatske literature među kojima je i knjiga Mire Gavrana "Muž moje žene", koju je izdala izdavačka kuća Gremese, a na otvorenju ju je osobno predstavio autor.

Knjižnica, odnosno specijalizirani centar za promicanje europskih kultura i europskih nacionalnih jezika, osnovana je 2006. uz pomoć i u suradnji s Goethe Institutom i drugim značajnim europskim institucijama.