MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Eurokaz ove godine gotovo mjesec dana

18.05.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Ovogodišnji "Eurokaz" otvara se 2. lipnja revijom vlastitih produkcija, a do 27. lipnja na tom međunarodnom festivalu novog kazališta gostovat će šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Eurokaz se nakon dugogodišnje disperzije po različitim zagrebačkim scenskim prostorima smjestio u dvoranu "Gorgona" Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), a novost je i što će trajati skoro cijeli mjesec.

Po riječima umjetničke direktorice Gordane Vnuk, "Eurokaz" je suradnjom s MSU dobio dimenziju kazališta s tekućim repertoarom, te neposredniji utjecaj na hrvatsku kazališnu praksu.

"Želja Festivala je maksimalno zaigrati i predstaviti novi kazališni prostor, kojemu treba dati kontekst na način umjetničke suvremenosti, a koju MSU i "Eurokaz", svaki na svoj način, dugi niz godina razvijaju", istaknula je Vnuk.

Europsku premijeru na Festivalu će imati predstava "Potomci uškopljenog admirala" japanskog Marionetskog kazališta Youkiza, priča o najpoznatijem kineskom pomorcu i istraživaču.

Na programu su još predstave "Jesam ja ti" koreografa Benoita Lachambrea i plesačke zvijezde Louise Lecavalier i "Šest stupnjeva" talijanske grupe Santasangre

Slovenski kolektiv "Via Negativa" predstavit će antologiju svih svojih radova "Via Nova", izvest će se nizozemsko-belgijska pop opera "Balada o Ricky i Ronnyju" Anne Sophie Bonnema i Hansa Petera Dahla te francuska predstava "Bespredmetno" Compagnie 111

Od "Eurokazovih" produkcija, s kojima je u siječnju počela suradnja s MSU, prikazat će se "Okovani Galileo" Branka Brezovca, koja otvara Festival, "Njarabum" Anje Maksić Japundžić i "Crkva" Saše Božića

U popratnom programu priredit će se razgovori s autorima i glumcima iz predstava te glazbeni nastupi.