IZLOŽBA DUŠKA ŠIBLA

Erotika, strah i nervoza u Mimari

11.11.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Izložba slika Duška Šibla 'Vila misterija' na kojoj je prikazano 12-ak triptiha i diptiha u tehnici akrilika na platnu, otvorena je u Muzeju Mimara

Dominantna tema Šiblovih slika je ljudsko tijelo u pokretu koje, kako je primijetila autorica predgovora kataloga Milana Vuković Runjić, obilježava erotski zanos, strah i nervoza. Njihova sličnost s antičkim freskama utjecala je da izložbe bude nazvana po poznatoj pompejanskoj 'Vili misterija', rekla je, otvarajući izložbu.

Primijetila je i kako je Šibl inspiraciju crpio iz 'svijeta u kojemu razum više ne funkcionira', te da se tako 'čudesan tajanstveni pokret sa zidova 'Vile misterija' u Pompejima dva tisućljeća kasnije suvereno nastavlja u prizorima na ovim platnima'.

Pojašnjavajući naziv izložbe, sam autor je istaknuo dominantan utjecaj izložbenog prostora Mimare koji podsjeća na centralno dvorište rimskih vila. Koncept je stoga i osmislio tako da slike, poput dvoipolmetarskih antičkih fresaka, ispunjavaju prazninu između stupova.

Izložba se može razgledati do 27. studenoga.

Duško Šibl (Zagreb, 1951.) diplomirao je u Zagrebu komparativnu književnost i povijest umjetnosti. U Londonu je završio studij slikarstva na Byam Shaw School of Art, a zatim magistrirao na glasovitom Royal College of Art. Živeći i radeći na tri adrese - u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku, Šibl od 1982. samostalno izlaže i sudjeluje na važnim skupnim izložbama u domovini i Europi.