PRIJESTOLNICA KULTURE

Emina Višnić: Ne tražimo sad novac nego povjerenje

01.02.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Emina Višnić, direktorica agencije Rijeka 2020, koja upravlja projektom Europska prijestolnica kulture 2020. godine u Rijeci, u utorak je na predavanju o menadžmentu u kulturi ustvrdila da je taj projekt najvažniji u kulturi koje je Hrvatska imala i da mora zadovoljiti razne interese poput djelovanja za zajednicu, utjecaja na turizam te utjecaj na hrvatsku kulturnu politiku.

Do ove jeseni moraju se dovršiti sve strategije vezane uz projekte, definirati ključne partnere, te postići da ovaj projekt bude zanimljiv i u inozemstvu i da iza njega ostanu dugoročne pozitivne posljedice, rekla je Višnić. U financiranju EPK 2020 ključni izvori novca bit će gradovi, županije i država, morat će se uspostaviti suradnja s velikim kompanijama poput banaka i telekomunikacijskih tvrtki na komercijalnim donacija.

Također nastojati će se uvesti sustav mecenatsva, pri čemu je bitno pronaći modele kako projekte učiniti interesantnima i primamljivim za donacije pojedincima, navela je Višnić. Menadžment u kulturi u Hrvatskoj, kao povezivanje upravljanja projektima i kulturne i umjetničke prakse, pati od nedostatka dovoljno visoke razine stručnosti obrazovanja na ovom polju, ustvrdila je Višnić. Pri upravljanju procesima je važno planirati na dugi rok od više godina, jer se inače ne mogu realizirati svi elementi. Tako se projekt EPK morao početi razvijati nekoliko godina unaprijed, kako bi se vizija i struktura programa ispunila vrijednim sadržajima te kako bi se privukla zainteresirana publika, dodala je.

Višnić je također rekla da je u sljedećem razdoblju važno stvoriti povjerenje u projekt u zajednici gradnjom odnosa da ga ona prepozna. "Ne tražimo sad novac nego povjerenje, a novac će doći kao posljedica", kazala je. Predavanje je organizirano u novom odjelu Gradske knjižnice Rijeka na Trsatu, u kojem je uređen "Američki kut (American corner)" s knjigama iz SAD. Među njima su i nedavno darovane američke stručne knjige o menadžmentu u kulturi. Donaciju je predstavio savjetnik Ureda za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u zagrebu Christian Wright.