PUTOVANJE ARKTIKOM

Ego Trip pustolovina Tomislava Brajnovića

11.01.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Ususret predstavljanju međunarodnog znanstveno-umjetničkog projekta 'The Arctic Circle' koje će biti održano 13. siječnja u riječkom MMSU-u, umjetnik Tomislav Brajnović otkrio je detalje svog arktičkog putovanja

Demonstrativna umjetnikova akcija - 'Peace'

Jedinstveni projekt pod nazivom 'The Arctic Circle', realiziran u listopadu 2009. godine, okupio je petnaest umjetnika i tri znanstvenika iz raznih krajeva svijeta. Krstareći obalama arktičkog arhipelaga s ciljem osvještavanja globalnih ekonomskih i ekoloških problema, umjetničko-znanstveni kolektiv nudio je vlastita kreativna rješenja te provodio razne akcije alarmiranja javnosti.

Multimedijalni umjetnik Tomislav Brajnović, kojega je kao hrvatskog predstavnika odabrao Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, putovanje na Arktik nazvao je spektakularnim.

'Nevjerojatna priroda, odsustvo ljudi i bilo kakvih veza čine ovo iskustvo jedinstvenim', kazao je Tomislav Brajnović za tportal.hr.

Brajnović je u misiju krenuo s projektom 'Ego Trip', koji objašnjava kao 'putovanje ljudskog ega po raznim, ne samo geografskim lokacijama'. Rad je izveo nekoliko puta tijekom putovanja na raznim lokacijama, a rezultat su fotografije koje će predstaviti riječkoj publici.

'Moram naglasiti da su uvjeti za realizaciju radova tijekom putovanja bili iznimno teški i zahtjevni. Bilo je dosta nepoznanica, uvjetovanosti vremenom, tehnikom, ali i ljudima koji su također imali svoje projekte i nisu uvijek bili na raspolaganju za pomoć. Brod se sidrio blizu obale i s njega smo gumenjakom prebacivani na obalu', kazao je.

Uz 'Ego Trip' realizirao je i niz manjih radova koji su nastali kao ideja tijekom samog putovanja. Među ostalim na brod je donio dvije sadnice masline iz Istre koje je planirao zalediti u kocku leda, iskopati rupu u ledu na glečeru i tamo ih posaditi. Ideja je bila da zajedno s ledenjakom čeka 'globalno zatopljenje-otapanje' i da se nakon toga sama posadi. Ipak, ostavljanje masline kao stranog biološkog organizma na otoku mu je onemogućeno. Kako mu se zabrana učinila apsurdnom, s obzirom na destruktivne sile koje su na snazi u svijetu, na situaciju je reagirao postavivši kocku na plažu prekrivenu snijegom, a ispod je napisao 'Peace' i razbio je komadom kamenog ugljena koji je našao na plaži. To je pretvoreno u kratki video koji će prikazati u Rijeci.

Prilikom jednog iskrcavanja uklesao je u komad leda riječ 'Love' aludirajući na zahlađenje ljubavi u današnjem vremenu. Strategiju pisanja tekstova ponovio je prilikom posjeta napuštenom kamenolomu u Svalbardu.

'Greed' (pohlepa) u napuštenom kamenolomu u Svalbardu

'Za mene je putovanje bila misija – nešto napraviti, nešto reći. Usporedio sam tu situaciju s pozicijom ratnika na bojištu koji se nađe u krasnoj prirodi. On je registrira, ali njegova pozicija i zadatak određuju njegovu percepciju', rekao je Brajnović.

Osim Brajnovića u projektu su sudjelovali umjetnici: Mark Andreas, Andrea Galvani, Matt Bua, Ian Burns, David Rothenberg, Osman Khan, Heini Aho, Anna Frants, Janet Briggs, Katja Algert, Raphaelle Shirley, Sarah Ann Johnson, Willy Somma i Kuang Yu, te znanstvenici Leigh McCallister, Yi-Ching Chung i Amy Whiita.

Nakon predstavljanja projekta 'The Arctic Circle' u MMSU-u s početkom u 19.30 sati, u Galeriji SIZ u Rijeci s početkom u 20.30 sati bit će otvorena izložba.