BORBA ZA SLOBODU

Egipatske balerine prosvjeduju protiv islamizacije

14.06.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Egipatske balerine su u štrajku i prosvjeduju na ulici zbog pokušaja novog ministra kulture iz Muslimanskog bratstva da, kako kažu, islamizira zemlju

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi je na vlasti oko godinu dana, u kojih si kao jedno od najvećih postignuća može ubrojiti činjenicu da je uspio opasno polarizirati tamošnje društvo. Na jednoj strani su pripadnici i podržavatelji njegovog kontroverznog Muslimanskog bratstva, a na drugoj liberalni slojevi društva, dakle baš oni koji su imali hrabrosti suprotstaviti se Mubarakovom režimu i u konačnici ga srušiti.

Najnoviji sukob između islamista i liberala događa se oko kulture, konkretno baleta, koji u Egiptu ima 80-godišnju tradiciju, sada ugroženu potezima novog, islamističkog ministra kulture Alaa Abdel-Aziza. On je čim je stupio na funkciju započeo čistku u egipatskim kulturnim institucijama, prvo otpustivši intendanticu opere u Kairu Ines Abdel-Dayem te brojne njene suradnike koji su zaključili da je ministrov cilj 'islamizirati kulturu'.


Da to nije paranoja, nego itekako realan strah, pokazale su izjave zastupnika Muslimanskog bratstva u Gornjem domu egipatskog parlamenta, koji su tražili ukidanje baleta zbog 'golotinje' koju navodno promovira. Radikali su izvedbene umjetnike optužili i za 'dekadenciju'.

Stoga su balerine i baletani stupili u štrajk, a ubrzo su im se na ulicama pridružili i drugi umjetnički radnici, poput glumaca i književnika. Podržava ih i liberalni dio egipatskog društva koji najavljuje da je vrijeme za 'drugu revoluciju', jer se čini da su diktatora Hosnija Mubaraka naslijedili još gori.