TRAŽE POVRAT ARTEFAKATA

Egipat prekinuo arheološku suradnju s Louvreom

07.10.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Egipat je odlučio "prekinuti svaku arheološku suradnju" s francuskim muzejom Louvre dok mu se dijelovi faraonskog stećka ne vrate, izjavio je u srijedu šef egipatskih starina Zahi Hawass.

"Odlučili smo prekinuti svaku suradnju s Louvreom očekujući povrat" tih "ukradenih" arheoloških artefakata iz grobnice smještene blizu Luxora, 700 km južno od Kaira, dodao je Hawass.

Ta odluka negativno će utjecati na konferencije organizirane s francuskim muzejom, kao i radove koje Louvre provodi na arheološkom nalazištu Sakara, blizu Kaira, dodao je on.

Hawass je kazao da je ta odluka, objavljena tek sada, donesena "prije dva mjeseca", dajući naslutiti da nije povezana s neuspješnom kandidaturom egipatskog ministra kulture Faruka Hosnija za čelnog čovjeka UNESCO-a.

Muzej Louvre je otvoren je za povrat pet fragmenata fresaka s egipatskog stećka koje traži Kairo, uz poštivanje francuskih procedura, objavila je u srijedu uprava francuskog muzeja.

"Proces povrata je počeo", navela je uprava muzeja, prenosi AFP.
"Muzej nije jedini koji odlučuje o povratu djela, jer najprije trebamo dobiti povoljno mišljenje Nacionalnog znanstvenog povjerenstva za muzejske kolekcije Francuske", dodao je.

Povjerenstvo se treba sastati potkraj tjedna i razmotriti prijedloge kategorizacije tih fragmenata freski, koje su trenutačno izložene u muzeju", dodaju iz Louvrea.

Ako povjerenstvo prihvati ideju povrata djela, potrebno je i zeleno svjetlo ministarstva kulture.
Eksponati iz zbirki francuskih nacionalnih muzeja mogu se vratiti samo ako to odobri povjerenstvo stručnjaka.