RAVNATELJSKO MJESTO

Dvije struje HDZ-a sukobile se na Zlatnim vratima, a kulturnu ustanovu mogla bi voditi rukometna trenerica

03.04.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Splitskim Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, koji je prošlog mjeseca dospio u fokus javnosti zbog odluke gradske vlasti da ne produlji mandat Tamari Visković i umjesto nje pokuša instalirati anonimnog gimnazijskog profesora Ivu Uglešića, u idućem razdoblju po svemu sudeći upravljat će - rukometna trenerica

Na netom dovršenom javnom natječaju povjerenje Upravnog vijeća dobila je Danijela Ćukušić, donedavna tajnica ženskog rukometnog kluba Split s jedva pet godina iskustva u struci, a koja slovi kao kandidat šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića. Odbačena je prijava bivše ministrice prosvjete i sadašnje ravnateljice Odjela za prosvjetu u Uredu državne uprave Nansi Ivanišević, favoritkinje gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, navodno zbog priložene nevažeće diplome, dok dugogodišnja zaposlenica Zlatnih vrata i voditeljica obrazovanja odraslih Helena Petrinović te umjetnik Ante Kuštre nisu dobili dovoljno glasova.

Kako je potvrđeno tportalu, nakon eliminacije Nansi Ivanišević za izbor Danijele Ćukušić glasovalo je troje od pet članova Upravnog vijeća, svi redom postavljeni iz kvote Grada Splita, odnosno HDZ-a i HGS-a. Dvoje članova koji predstavljaju zaposlenike Zlatnih vrata - među kojima je odnedavno i bivša ravnateljica Tamara Visković - svoj glas dalo je Heleni Petrinović.

Danijela Ćukušić bila je na čelu Upravnog vijeća koje je u Zlatnim vratima pokušalo instalirati profesora povijesti Ivu Uglešića, no nakon žestokih prosvjeda u javnosti raspala se HDZ-ova većina u Gradskom vijeću i pokušaj je propao. Ona je potom postavljena za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, što je bio znak da će se prijaviti na novi natječaj.

U pozadini je pak trajao sukob dviju struja u splitskom HDZ-u. Gradonačelnik Krstulović Opara, koji nije skrivao zadovoljstvo radom bivše ravnateljice Tamare Visković, navodno je bio vrlo zadovoljan kada se u posljednji trenutak na natječaj prijavila bivša ministrica prosvjete Nansi Ivanišević. Međutim, Upravno vijeće Zlatnih vrata vrlo brzo odbacilo je njenu prijavu zbog, kako je potvrđeno tportalu, činjenice da je priložila tek kopiju svoje diplome, a ne original ili ovjereni prijepis. Ona sama tvrdi da se radi o 'mekoj diplomi' i najavljuje žalbu.

'Eliminacija zbog navodnog nepoštivanja uvjeta natječaja potpuno apstrahira činjenice da ne samo što imam odgovarajuću diplomu, nego k tome magisterij i doktorat iz predmetnih područja, te da u istima i danas radim, i to zalažući se upravo za urednost obaju sustava. Pa kurioziteta radi, recimo da sam uistinu bila i čelnica cijelog sustava obrazovanja. Kako se ovakvom eliminacijom dovodi u pitanje moja stručna vjerodostojnost, zasad uistinu razmišljam o mogućim daljnjim koracima', kazala je Ivanišević za Dalmatinski portal.

Nova predsjednica Upravnog vijeća Zlatnih vrata Kristina Nuić Prka za tportal kaže da će u idućim danima sva dokumentacija o provedenom natječaju biti proslijeđena gradskoj upravi, nakon čega će o imenovanju Danijele Ćukušić odlučivati Gradsko vijeće.

'Ona je imala najviše konkretnih prijedloga i za organizacijski, i za obrazovni, i za kulturni segment rada ustanove, a u svakome od njih vodila je računa i o financijskom okviru', tvrdi Nuić Prka.

'U zapisniku će se naći i doslovan sadržaj obavljenih razgovora sa svim kandidatima. Svima su bila postavljena jednaka pitanja', dodaje ona. Nansi Ivanišević, kaže, osobno poznaje punih 25 godina, no činjenica je da nije priložila diplomu u obliku koji je tražen javnim natječajem.

Zlatna vrata jedna je od najcjenjenijih splitskih kulturnih ustanova te između ostalog upravlja starom kinotekom u golemoj zgradi u strogom centru grada, a odnedavno i ljetnim kinom na Bačvicama. Bivša ravnateljica Tamara Visković u četiri godine dovela ju je iz minusa od milijun kuna u pozitivno poslovanje i pola milijuna kuna na računu, osigurala financiranje iz niza neproračunskih izvora i europskih fondova, pokrenula seriju novih programa i više nego udvostručila broj gledatelja. Na prethodni natječaj bila se prijavila, no politika je dala prednost anonimnom gimnazijskom profesoru Uglešiću, dok se rasprava na Gradskom vijeću svela na ideološko prepucavanje i na koncu završila bez pobjednika.

Novi natječaj ponovno ide u tom smjeru, samo što će u ovom slučaju u jednadžbu ući i diploma Nansi Ivanišević, odnosno trzavice unutar HDZ-a.