JESEN I ZIMA U KINU

Dvije premijere otvaraju sezonu Tuškanca

10.09.2009 u 10:51

Bionic
Reading

Novu sezonu zagrebačkog kina Tuškanac, jednog od posljednjih mjesta na kojem se prikazuju nerepertoarni filmovi, otvorit će 18. rujna premijere dvaju filmova, dokumentarca 'Ptice' Petra Krelje i kratkog filma 'Nevidljive galerije' Željka Kipkea

Kreljin dokumentarac, kroz priču o likovnoj umjetnici Latici Ivanišević i tekstilnom radniku Zdenku Jerneiću koji zajedno rade na tapiseriji, prikazuje postupak stvaranja umjetnosti, od početne zamisli do završenog djela.

Film Željka Kipkea nostalgični je povratak na lokacije nekadašnjih zagrebačkih galerija u kojima su nastajale nove umjetnosti, a danas su većinom zapuštene.

Slijede ciklusi suvremenih filmova kojima će se predstaviti dvije istočne kinematografije, kineska i japanska. A četvrti put, u mjesecu studenom, organizira se tjedan suvremenog talijanskog filma.

Kinotečni ciklusi posvećeni su jednom od najvećih redatelja svijeta Fritzu Langu, potom izbor iz produkcije istočnonjemačkog filmskog studija DEFA te niz talijanskih neorealističkih filmova.

Da je Marcello Mastroianni, veliki talijanski glumac, sinonim za latinskog ljubavnika, još među nama, slavio bi ove godine 85 godina. Stoga, u spomen na ovog iznimnog glumca, bit će prikazano nekoliko filmova iz njegove bogate filmografije.

Drugu godinu za redom bit će organizirana revija iberoameričkih filmova iz Čilea, Španjolske, Brazila i Portugala.

Početkom prosinca, publiku očekuje cjelodnevni subotnji filmski program: Dan filma prepun francuskih filmova.