POLITIČKA PREPUCAVANJA

Dva intendanta na čelu HNK Osijek

19.11.2008 u 12:00

Bionic
Reading

Škakljiva politička situacija u Osijeku uzdrmala je i kulturnu scenu. Iako dosadašnji intendant HNK Osijek Vlaho Ljutić, sukladno odluci Grada Osijeka, nije razriješen dužnosti, Županija osječko-baranjska je u ponedjeljak 17. studenog novim intendantom tog

Zbog neslaganja Županije osječko-baranjske i Grada Osijeka, koji su ravnopravni vlasnici HNK Osijek, to kazalište sada ima dva intendanta. Za vrijeme trajanja ove kazališne drame zaposlenici ne primaju plaće jer ih Županija, dok se kriza ne riješi, odbija uplatiti, prenosi Teatar.hr.

Sukob je započeo još u kolovozu, kada je ustanovljeno da je HNK Osijek u minusu 2,5 milijuna kuna. Nakon saznanja o velikom financijskom gubitku, Županija je, na čelu s HDSSB-om i uz potporu kazališnog vijeća, zatražila smjenu intendanta Vlahe Ljutića. Grad Osijek, u kojemu je na vlasti HSP, odbio je zahtjev te demonstrativno najavio da će u potpunosti preuzeti vlasništvo nad HNK-om. Posljednji je udarac zadala Županija osječko-baranjska te, iako o tome ne može odlučiti bez suglasnosti drugoga vlasnika (Grada Osijeka), na sjednici Skupštine Županije novim intendantom imenovala Božidara Šnajdera.

Hoće li dvije zaraćene strane ubrzo pronaći zajednički jezik te prije blagdana uplatiti plaće zaposlenicima te kazališne kuće, tek ćemo vidjeti.