KOSTADINKA VELKOVSKA

'Duško Ljuština je 30 godina jedan od najuspješnijih ravnatelja'

28.09.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Predsjednica Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih Kostadinka Velkovska tvrdi da izmjene Statuta ZKM-a nisu napravljene da bi se pogodovalo izboru Snježane Abramović Milković na mjesto ravnateljice tog kazališta, nego da je riječ o liberalizaciji natječaja koja omogućuje izbor menadžera i producenta na ravnateljsko mjesto. Pritom kao primjer dobrog poslovnog vođenja kazališta navodi ravnatelja svog višegodišnjeg matičnog kazališta 'Kerempuh' Duška Ljuštinu

Zagrebačko kazalište mladih od odlaska Dubravke Vrgoč s mjesta ravnateljice vodi glumica Ksenija Marinković, a raspisivanje natječaja za novog ravnatelja još će pričekati jer je sjednica Skupštine Grada Zagreba na kojoj je trebao biti izglasan izmijenjeni Statut ZKM-a odgođena. Izmjenu Statuta, koja među ostalim, predviđa pravila natječaja za izbor ravnatelja, predložilo je Kazališno vijeće kojim predsjeda glumica i pjevačica Kostadinka Velkovska, a taj čin izazvao je negodovanje kulturne javnosti.

Portal Teatar.hr zapitao se nije li to direktno pogodovanje Snježani Abramović Milković, zagrebačkoj koreografkinji, voditeljici Zagrebačkog plesnog ansambla i kandidatkinji s liste Milana Bandića na prošlim izborima koja se uz glumice Uršu Raukar i Senku Bulić u kuloarima spominjala kao potencijalna kandidatkinja, ali nije imala diplomu humanističkog studija, što je bio uvjet. Izmjenom Statuta i njoj bi bilo omogućeno da uđe u konkurenciju za ravnateljsko mjesto. Dok se Snježana Abramović još ne izjašnjava namjerava li se prijaviti na natječaj, priču da se natječaj namješta za nju demantirala je predsjednica Kazališnog vijeća ZKM-a, Kostadinka Velkovska. U razgovoru za tportal kazala je da se ne mijenja Statut, nego je 'samo nadopunjen s jednom jedinom rečenicom, a odnosi se na raspisivanje natječaja za ravnatelja kazališta'.

'Naime, do sada je Statutom bilo određeno da se na natječaj za ravnatelja kazališta mogu prijaviti samo osobe s fakultetom humanističkih studija, a s ovom nadopunom smo proširili, odnosno liberalizirali natječaj tako da se za ravnatelja kazališta mogu kandidirati i istaknuti i priznati djelatnici u kulturi s radnim iskustvom od pet godina', kazala je Velkovska. Na pitanje zašto je to učinjeno, odgovara da se radi o liberalizaciji natječaja na koji će se moći javiti više kandidata.

'Decidirano tvrdim da se radi o proširenju mogućnosti za zainteresirane kandidate. Menadžeri su jako bitni jer je u kazalištima sve manje novca, a ovakav natječaj otvara prostor da se jave i menadžeri i producenti, ne isključivo glumci ili režiseri. Za umjetnički dio u kazalištima postoje umjetnička vijeća i dramaturzi koji imaju talente i znanje. Primjer takvog vođenja je bio u HNK kad je intendant bio režiser Kosta Spaić, a imao je drugog financijskog direktora. To je odlična kombinacija. Primjer je Duško Ljuština koji je preko trideset godina jedan od najuspješnijih ravnatelja i to nitko ne može osporiti, a kad je preuzeo dužnost ravnatelja kazališta nije imao adekvatnu stručnu spremu. No pri izboru ravnatelja ZKM-a, vjerujte mi, program će presuditi', kazala je Velkovska očito se pozivajući na vlastito iskustvo rada s Duškom Ljuštinom u čijem je Kerempuhu provela većinu svog kazališnog života. Najavila je da će Kazališno vijeće nakon raspisivanja natječaja i zaprimljenih kandidatura pročitati sve programe, pa ako će biti više kandidata, provest će intervjue.

'Ako je dvoje kandidata, kao u slučaju Gavelle, za tim nema potrebe. Ali ako će biti troje i više prijavljenih, intervjuirat ćemo ih kako bismo dobili što jasniju sliku o kandidatu, iako intervju nije Statutarna obveza', zaključila je Velkovska.

Sjednica Skupštine Grada Zagreba na kojoj bi trebale biti izglasane statutarne izmjene, zakazana je za 9. listopada.