KNJIŽEVNIK I DIPLOMAT

Đuro Vidmarović novi je predsjednik Društva hrvatskih književnika

03.06.2017 u 20:25

Bionic
Reading

Izborna skupština Društva hrvatskih književnika na sjednici održanoj u subotu izabrala je književnika i diplomata Đuru Vidmarovića za novog predsjednika Društva hrvatskih književnika

Na Skupštini je bilo 156 izaslanika koji su, nakon predstavljanja kandidata Đure Vidmarovića, Mile Pešorde, Ernesta Fišera i Borbena Vladovića, većinom glasova izabrali Vidmarovića za novog predsjednika u trogodišnjem mandatu.

Za dopredsjednike DHK-a izabrani su dosadašnji predsjednik Božidar Petrač i Mirko Ćurić.

Đuro Vidmarović u izjavi za Hinu najavio je da će u svom programu pokušati javno prezentirati što više hrvatskih književnika i njihovih djela te je dodao kako su oni nositelji identiteta hrvatskoga naroda.

Najavio je da će surađivati sa svim strukovnim udrugama, a posebno s Hrvatskim društvom pisaca koje je također strukovna udruga hrvatske književnosti, bez obzira na ideološke predznake.

Skupština Društva hrvatskih književnika održana u subotu izabrala je i novi Upravni odbor i novi Nadzorni odbor te Časni sud DHK.

Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesničar i diplomat, rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama u općini Lipovljani. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kutini, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1970. do 1990. radio je kao srednjoškolski profesor.

Godine 1990. izabran je za saborskoga zastupnika. Od 1995. do 1999. bio je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Ukrajini. Godine 1995. odlikovan je Redom kneza Branimira i ordenom Domovinske zahvalnosti.

Književnim radom bavi se od 1972. Proučava povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama o čemu je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika.