ARHITEKTONSKA BLAMAŽA

Dug od 350 tisuća kuna za raspadnut paviljon

13.12.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Plutajući paviljon koji je trebao predstavljati Hrvatsku na 12. venecijanskom bijenalu arhitekture, osim narušenog ugleda hrvatskih arhitekata, iza sebe je ostavio i 350.000 kuna neplaćenih dugova

Unatoč tome što je od kraha hrvatske teglenice prošlo malo više od tri mjeseca, priča o neuspješnom projektu hrvatskih arhitekata još nije završena.

Prema pisanju Novog lista, iza plovećeg paviljona koji je doživio neslavnu sudbinu ostali su dugovi od 350 tisuća kuna. U projektu je sudjelovalo 14 vodećih hrvatskih arhitekata na čelu s povjerenikom Leom Modrčinom, a paviljon su nazvali bonusom hrvatskog nastupa u Veneciji te je izgrađen njihovim odricanjem od honorara. Ipak, to nije bilo dovoljno, jer je teglenica iza sebe ostavila priličan dug, a u ulozi dužnika pojavljuje se organizator nastupa, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Ministarstvo kulture izdvojilo je 900 tisuća kuna za nastup Hrvatske u Veneciji, što je ipak bilo nedovoljno za pokrivanje troškova nabave materijala od kojeg je paviljon načinjen, troškove njegove izvedbe, kao i troškove tegljenja do Venecije. Tako je brodogradilištu 3. maj ostalo neplaćeno oko 80.000 kuna za tegljenje, a taj će dug biti podmiren prebijanjem dugova tog brodogradilišta i Grada Rijeke. Kratkih rukava su ostale i tvrtke Antaso, s oko 25 posto nepodmirenog iznosa za radove varenja, i MICK Rijeka.

Plutajući paviljon, bez realnog pokrića nazvan Brod, još uvijek se nalazi u brodogradilištu Kraljevica gdje će biti rastavljen i bačen u staro željezo.