'MJESTO ISPREKIDANIH ODLAZAKA'

Dubrovnik se prvi put predstavlja na 58. Venecijanskom bijenalu

26.04.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Grad Dubrovnik prvi će se put predstaviti na 58. Venecijanskom bijenalu od 9. svibnja do 24. studenoga izložbom 'Mjesto isprekidanih odlazaka' dubrovačkih umjetnika Marijane Pende, Slavena Tolja i Izvora Pende, a kao rezultat suradnje dvaju bratimljenih gradova Dubrovnika i Venecije, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Jelka Tepšić izložbu je nazvala 'velikim iskorakom za kulturnu scenu Dubrovnika' te je podsjetila na ugovor o bratimljenju Dubrovnika i Venecije iz 2012., kojim je dana potpora kulturnoj suradnji.

'Javnosti koja zna prepoznati kvalitetu umjetničke kreacije ponudili smo najbolje što u gradu u ovom vidu umjetnosti imamo', rekla je Tepšić te najavila potpisivanje sporazuma o kulturnoj suradnji 'Venecija + Dubrovnik'.

'Kroz sporazum ćemo ostvariti kulturnu razmjenu, slično ovom projektu. Nadamo se dogodine ugostiti mlade umjetnike iz Venecije', izjavila je Tepšić.

Ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku Tonko Smokvina istaknuo je da je svrha projekta 'etablirati tu galeriju i Dubrovnik na svjetskoj razini', to jest upisati je na kartu najvažnijih kulturnih ustanova u Europi.

Kustosica izložbe Jelena Tamindžija rekla je kako je za izložbu izabran impozantan prostor Tesa 100 u venecijanskom Arsenalu, negdašnjem industrijskom kompleksu, površine 600 metara četvornih, koji je zaštićen kao spomenik kulture.

Umjetnik Izvor Pende izjavio je kako se u posljednjih godinu dana 'projekt razvija s međunarodnim timom umjetnika etabliranih na svjetskoj sceni'.

'Jako smo ozbiljno shvatili veliki projekt. Razvili smo strategiju kako u masi umjetnosti, gdje je prisutan cijeli svijet, napraviti dobru prezentaciju Dubrovnika, Umjetničke galerije i nas samih. Želimo profesionalnošću privući profesionalce. Dakle, ciljamo na publiku iz samog svijeta umjetnosti', rekao je Pende te istaknuo zadovoljstvo što je dubrovačka gradska vlast prepoznala da je suvremena umjetnost bitna.

Umjetnica Marijana Pende, po čijoj je ideji ostvaren taj projekt, istaknula je da je uvijek željela povezati Veneciju i Dubrovnik zbog slične energije. 'Ideja nije došla iz trenutka, već sklopa godina', rekla je Pende.

Izložba dubrovačkih umjetnika 'Mjesto isprekidanih odlazaka' otvara se 9. svibnja u prostoru Tesa 100 u Arsenalu u samom srcu Venecijanskog bijenala, koji na godinu privuče više od 600 tisuća posjetitelja.

Dubrovačko Gradsko vijeće izložbu je poduprlo s milijun kuna, a cjelokupno ulaganje bit će poznato nakon završetka projekta.