MINISTARSTVO KULTURE:

Dubrovački pisci nisu dio srpske baštine

08.04.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture republike Hrvatske priopćilo je u povodu uvrštavanja dubrovačke renesansne poezije u ediciju 'Deset vjekova srpske književnosti' kako im je 'predobro poznata povijest prisvajanja i otimanja hrvatske kulturne baštine, u što se može uvrstiti i taj izdavački pothvat'

'Pripadanje Dubrovnika hrvatskome nacionalnom i kulturnom korpusu je neupitno. To potvrđuju jasne činjenice kojima nije potrebno dodatno dokazivanje za sve one kojima činjenična istina govori sama za sebe', ističe u odgovoru glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec, upitana za komentar izdanja Izdavačkog centra Matice srpske, koji je u prvo kolu edicije 'Deset vjekova srpske književnosti' kao treći svezak uvrstio 'Poeziju Dubrovnika i Boke kotorske'.

U Ministarstvu kulture navode kako se ponosimo hrvatskim umjetnicima, književnicima iz tog rasadišta renesansnog duha, koji su kroz stoljeća nastojali njegovati duh širine, otvorenosti, raskoši građanina svijeta, a neki to, nažalost, još nastoje krivo interpretirati. Istodobno smatraju kako bi o tome komentar trebalo zatražiti od Ministarstva kulture Srbije.

Glavni i odgovorni urednik Miro Vuksanović prilikom objave prvog kola edicije rekao je kako se poštovalo pravilo da bude zastupljena književnost pisana na srpskom jeziku, na svim njegovim 'oblicima' i narječjima, u desetvjekovnim vremenima i narječjima. Tako su zastupljeni i dubrovački i bokokotorski pjesnici renesanse, baroka i prosvjetiteljstva, kao što će svoje knjige imati Držić iGundulić, rekao je.

Biblioteku 'Deset vjekova srpske književnosti' pokrenuo je Izdavački centar Matice srpske, a u svim žanrovima kani objaviti oko 200 knjiga u tvrdom uvezu i elektroničkoj verziji.