OD AUSTRIJE DO BERMUDSKIH OTOKA

Dubrovački Midsummer Scene Festival na svjetskoj turneji

10.08.2016 u 17:59

Bionic
Reading

Predstava 'Na Tri kralja' dubrovačkog kazališnog festivala Midsummer Scene uvrštena je u glavni repertoar Bečkog engleskog kazališta u glavnom gradu Austrije, i to u udarnom adventskom terminu gdje će se svakodnevno prikazivati od 7. studenog do 22. prosinca što je prvo u nizu gostovanja koje će festivalu donijeti ciljanu međunarodnu raspoznatljivost

Kako se ističe u priopćenju, riječ je o velikom međunarodnom priznanju festivalu čije se treće izdanje održalo u Dubrovniku od 21. lipnja do 7. srpnja kada je festival uprizorenjem 'Hamleta', s britanskom glumicom Helen Millar u naslovnoj ulozi i u režiji Helen Tennison, obilježio četiristotu obljetnicu smrti Williama Shakespearea.

Bečko englesko kazalište najstarije je i najuglednije kazalište s repertoarom na engleskom jeziku u kontinentalnoj Europi. Od njegova utemeljenja do danas na pozornici tog kazališta nastupali su Linda Gray, Larry Hagman, princeza Grace od Monaka, Leslie Nielsen, Anthony Quinn te Benedict Cumberbatch i Judi Dench.

Predstava 'Na Tri kralja', koju je također režirala Tennison, velika je prošlogodišnja uspješnica festivala Midsummer Scene kojemu je cilj proširiti kulturnu ponudu Dubrovnika na veliku potencijalnu međunarodnu publiku koja ljetuje u tome gradu.

U Beču će nastupiti osmeročlana glumačka postava koja je izvorno igrala tu predstavu na dubrovačkom Lovrijencu, a koja uključuje i hrvatskog glumca s londonskom adresom Filipa Krenusa koji zajedno s producenticama festivala Darijom Mikulandrom i Jelenom Maržić sudjeluje u prijenosu produkcije u Beč.

Pokusi za obnovu predstave dijelom će se odvijati u Londonu, a kreativnom timu pridružit će se scenograf Marin Gozze koji će se, uz majstora rasvjete Sašu Mondecara, potruditi da vizualnim identitetom što više prenese draž izvorne predstave na Lovrijencu u Beč.

Nakon Beča, 'Na Tri kralja' kreće na gostovanje na Bermudski festival, od 23. do 26. siječnja 2017., gdje će se predstava izvesti u kazalištu Earla Camerona u središtu Hamiltona, prijestolnice Bermudskih otoka. Kazalište se nalazi u starom kompleksu Gradske vijećnice i Umjetničkog centra. Za tu prigodu kreativnom timu će se, također, priključiti Marin Gozze i Saša Mondecar.

'Navedena gostovanja veliki su iskorak za hrvatski kazališni festival te jedini engleski festival u ovom dijelu Europe. Potvrda je ovo kvalitete i početak širenja te većeg umrežavanja Midsummer Scene Festivala koji od samog početka odlikuje međunarodni karakter', stoji u priopćenju.

Midsummer Scene projekt je grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Eventsa Dubrovnik i Honey - Tongued Theatre Productionsa London.