SMANJITI VOLUMEN GRADNJE

Dubrovački arhitekti protiv izgradnje na Srđu

26.07.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Čelnici Društva arhitekata Dubrovnik, predsjednica Marija Kojaković i član Izvršnog odbora Slobodan Vuković na današnjoj su konferenciji za novinare u povodu priprema za donošenje odluke Gradskog vijeća o sudbini platoa Srđa istaknuli kako je nužno smanjiti volumen izgradnje, rezervirati prostor za nužne gradske sadržaje te zabraniti financiranje infrastrukture izvan zahvata urbanističkog plana uređenja sportskog centra na Srđu iz gradskog proračuna tj. iz sredstava građana.

"U ovom slučaju radi se o planu za izgradnju 300 metara kvadratnih stambenog prostora za prodaju na tržištu nekretnina, odnosno u prostoru veličine tri nove Mokošice, najvećeg dubrovačkog naselja", kazala je Kojaković. Naglasila je kako treba učiniti sve da se smanji taj volumen izgradnje te navela primjer golfa u Istri, kao i da treba zahtjevati manji volumen izgradnje za 103 tisuće metara kvadratnih.

Također kazala je kako treba ostaviti prostor gradu za neophodne sportske i javne sadržaje. "Dužni smo poštovati mišljenje deset tisuća građana Dubrovnika koji su glasali protiv golemog volumena izgradnje apartmana uz planirano golf igralište", rekla je Kojaković.

O kakvoj se manipulaciji u urbanističkom planu na Srđu radi, kazala je, najbolje govori primjer da su vile od četiri etaže suprotno svim postojećim planovima i kategorizacijama namjene za četiri osobe.

Čelnici dubrovačkih arhitekata upozorili su kako se svim vijećnicima i svim građanima Dubrovnika mora prije usvajanja dnevnog reda sjednice Gradskoga vijeća, koja je zakazana za idući tjedan, dati na uvid ugovor između grada Dubrovnika i potencijalnog investitora kao i eventualni dodaci izmjene i dopune tog ugovora.

Bez upoznavanja tog ugovora vijećnici ne mogu donijeti kvalificiranu odluku. Odluka donijeta bez uzimanja u obzir ugovora između grada i samozvanog investitora nije valjana, upozorili su čelnici Društva arhitekata Dubrovnik.