SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM

Državni vrh na otvorenju izložbe u Klovićevim dvorima

28.04.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Izložba 'Slavonija, Baranja i Srijem - vrela europske civilizacije', koja prikazuje kulturno i prirodno bogatstvo tih regija od prapovijesti do danas, otvorena je u Klovićevim dvorima

Na otvorenju tog velikog kulturološkog izložbenog projekta Ministarstva kulture RH bio je predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, inicijator izložbe koja je otvorena dvije godine nakon prve velike tematski slične izložbe 'Dalmatinska zagora - nepoznata zemlja'.

'Slavonija, Baranja i Srijem - vrela europske civilizacije' obuhvaća dvije tisuće predmeta iz vremena starčevačke kulture pa do danas, a na njoj su radili stručnjaci na čelu s koordinatoricom izložbe, pomoćnicom ministra kulture Brankom Šulc. Izložbu prate dvije monografije sa više od stotinjak stručnih tekstova te poseban katalog izložaka. Na njoj je predstavljeno bogato stvaralaštvo, kulturna i prirodna baština Slavonije, Baranje i Srijema kroz stoljeća, što svjedoči o hrvatskom doprinosu europskoj kulturi.

Na izložbi su predmeti vučedolske kulture, djela suvremenih umjetnika, a izložba pokazuje kako je ova hrvatska regija odavnina bila plodno kulturno tlo.

Hrvatska vlada će uznastojati da se Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao najbogatijim hrvatskim regijama, vrati nekadašnji stari sjaj. Unatoč svom ovom kulturnom i prirodnom bogatstvu, moramo se prisjetiti i ratnih razaranja što ih je doživjela Slavonija i uskoro će se obilježiti 14. godišnjica blokade autoputa kroz Slavoniju. Danas su Slavonija i Baranja i Srijem povezani sa svim hrvatskim i europskim cestama i svjesni smo vrijednosti naših dviju autocesta Slavonike i Dalmatine, istaknuo je premijer Sanader.

Hrvatska se nalazi pred ulaskom u Europsku uniju stoga je, kazao je Sanader, važno sačuvati naš vlastiti identitet koji će biti ugrađen u europske integracije, pa će Hrvatska posvjedočiti zajedno s ostalim zemljama EU zajedništvo u različitosti. Hrvatska će doprinijeti izgradnji mira i napretka u ovom dijelu Europe i svijeta, zaključio je Sanader te zahvalio ministru Biškupiću i svima koji su doprinjeli realizaciji ove značajne izložbe.

Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je da ovom izložbom potvrđujemo naše usmjerenje prema obradi sveukupnosti hrvatskoga nacionalnog prostora i njegovih regionalnih posebnosti na nov način, novim pristupom građi, poštujući cjelovitost kulturnoga života. Slojevitost zastupljenih kultura, gustoća i tipološka raznolikost kulturnoga nasljeđa svrstavaju Slavoniju, Baranju i Srijem u baštinom iznimno bogate makroregije, ne samo hrvatske nego i europske kulture, kazao je Biškupić.

Izložba je okupila bogate baštinske priloge iz pretpovijesnih kultura, svjedočanstva antičkoga doba, graditeljske dosege ranoga i kasnoga srednjovjekovlja, renesansu, raskoš baroka, klasicizam te djela moderne i suvremene umjetnosti nastale u ovoj hrvatskoj regiji.

Uz glavnu koordinatoricu izložbe Branku Šulc na koncepciji izložbe je radilo 15-ak istaknutih hrvatskih stručnjaka, a urednice izložbe su Vesna Kusin, ravnateljica Klovićevih dvora i Branka Šulc. Kustosica izložbe je Iva Sudec, a likovni postav i dizajn izložbe osmislila je Nikolina Jelavić Mitrović.