TRAŽE KAZNE

Društvo redatelja okomilo se na javnu televiziju: HRT manipulira brojkama i tumačenjem zakona

14.05.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u utorak je održalo tribinu 'HRT – nezakonje sa zaštitom?' na kojoj je predsjednik DHFR-a Antonio Nuić kazao da HRT 'slobodno tumači' odredbe zakona koji se odnose na nabavu programa od neovisnih proizvođača u vrijednosti od najmanje 15 posto programskog proračuna HRT-a koji iznosi oko 800 milijuna kuna te je to ocijenio HRT-ovim 'manipulacijama brojkama i tumačenjima zakona'

'Ta kvota od 15 posto programskog proračuna, koji je realno prikazan u iznosu od oko 800 milijuna kuna, značila bi da je za neovisne proizvođače predviđeno do 130 milijuna kuna. No, HRT se upušta u slobodno tumačenje navedene zakonske odredbe te tu osnovicu od 800 milijuna umanjuje za troškove radijske i glazbene proizvodnje i amortizacije. Želja nam je da se dođe do jasnog tumačenja članka 11. Zakona o HRT-u te da se jednom i jasno precizno utvrde koje su financijske obveze HRT-a'', kazao je Nuić.

Naglasio je i kako od neovisnih proizvođača audivizualnih djela HRT dobiva kvalitetan program koji sam nije sposoban napraviti, ali i da od 2010. HRT nikada nije u potpunosti ispunio svoje zakonske obveze u nabavi takvih djela iz tzv. vanjske produkcije.

Scenaristica i redateljica Vlatka Vorkapić ukazala je na problem u plaćanjima autorskih naknada za repriziranje djela na HRT-u, istaknuvši pritom kako od 2007. uprava javne radiotelevizije uspješno 'HRT štiti od autora', a bivši ravnatelj Hrvatskog audivizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar upozorio je na, kako je ocijenio, HRT-ovo nepridržavanje propisanih kvota prikazivanja programskog sadržaja proizvedenog u EU i u Hrvatskoj, definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom.

'Zdravom razumu je suludo da građani jedne države izdvajaju novac da bi 96 posto filmskog programa bilo kupljeno u Americi. To je apsolutno abnormalno', rekao je Hribar dodavši kako HRT zbog takvih primjera još 2016. i 2017. nije stekao uvjete za dobivanje državne potpore te da bi se zbog toga mogla provesti i 'penalizacija' odgovornih na HRT-u.

Na tribinu se nisu odazvali predstavnici HRT-a, Ministarstva kulture, Hrvatskog novinarskog društva i saborskog Odbora za medije.

Odazvao se samo predsjednik Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac koji je, između ostaloga, rekao i kako AEM kontrolira rad HRT-a ali da nema nikakve ovlasti za eventualno oduzimanje koncesije javnoj radioteleviziji. Naglasio je i kako AEM može biti posrednik u rješavanju problema redatelja i neovisnih proizvođača audiovizualnih djela s HRT-om, te je naglasio važnost hrvatske audiovizualne produkcije u proizvodnji kvalitetnih sadržaja.

'Neovisna produkcija nije vanjska produkcija, to je naša hrvatska produkcija. Ona je isplativija i brža te je HRT osuđen na oslanjanje na neovisnu produkciju', rekao je Popovac.