NOVA SEZONA

Drugi i drukčiji u ZKM-u

14.10.2010 u 15:33

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih ove godine kasnije starta s novom sezonom zbog Festivala svjetskog kazališta koji se donedavno održavao u Zagrebu

Najavljujući ovosezonski program, ravnateljica kazališta Dubravka Vrgoč istaknula je da su premijerne predstave posvećene ispitivanju drugačijega i drugoga.

'Živimo u svijetu u kojem zaziremo od drugih i drugačijih i protiv toga se moramo boriti. Nećemo davati odgovore, nego ćemo postavljati pitanja', kazala je pojasnivši da žele uspostaviti dijalog s vremenom, ali i gradom i sredinom za koju rade. ''Ovdje i sada' moto je ZKM-a, a sezona koja počinje bit će obilježena dijalogom i različitostima', rekla je Vrgoč.

ZKM u novoj sezoni uvodi akciju '20 puta 20'. Za svaku predstavu prvih 20 kupaca ulaznice će moći kupiti po povoljnijoj cijeni.

Osim novih predstava, publiku ZKM-a očekuje i nova, informativna internetska stranica kazališta te profili na Facebooku i Twitteru koji će pridonijeti komunikaciji s publikom. Sve to objedinjeno je sloganom 'I love ZKM', kojim se ovo kazalište još više želi približiti stanovnicima grada u kojem radi.

Možda najbolji primjer toga je prva premijera, kako je Vrgoč najavila, projekta Anice Tomić i Jelene Kovačić, potaknutog ubojstvom mladog Luke Ritza. Uz njihovu predstavu 'Ovo bi mogla biti moja ulica' najavljene su tribine i rasprave s psiholozima i sociolozima o temi nasilja među mladima.

Rene Medvešek postavlja predstavu 'Čovjek koji je spasio Europu' rađenu prema Šoljanovoj radiodrami 'Čovjek koji je spasio Nizozemsku'. Tom predstavom Medvešek dovršava svoju trilogiju u ZKM-u koju čine dosadašnje uspješnice 'Vrata do' i 'Najbolja juha! Najbolja juha!'. Od premijera slijedi još 'Mauzer' redatelja Boruta Šeparovića, 'Fedrina ljubav' Sarah Kane u režiji Božidara Violića i 'Moj sin samo malo sporije hoda' Ivora Martinića u režiji Janusza Kice.

Martinić adaptira i 'Ružno pače' koje će biti premijerna predstava za djecu do pet godina, a režira je Robert Waltl. ZKM sudjeluje i u njemačko-tursko-hrvatskom projektu 'Onaj koji prelazi granice', koji se bavi novim društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.