IZLOŽBA U ZAGREBU

Drugačiji pogled na Barcelonu na fotografijama Ante Magzana

18.02.2019 u 18:44

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH 19. veljače u 19 sati otvara se izložba fotografa Ante Magzana na kojoj predstavlja ciklus fotografija 'Barcelona Light&Shade'

Izložba je nastavak ciklusa crno-bijelih fotografija naziva Light&Shade, započetog fotografijama posvećenih Sydneyju, predstavljenih 2012. u Galeriji ULUPUH.

'Tijekom posljednjih sedam godina autor stvara portrete različitih gradova oslanjajući se na istraživanja u crno-bijeloj fotografiji. Magzan dovodi kontraste do samih granica raspoznatljivosti i unosi dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji kako bi stvorio jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji', navodi u uvodnom tekstu za izložbu kustosica Patricia Počanić dodajući kako su okosnice Magzanovih istraživanja velikih gradova igra svjetla i njegova odsustva te bilježene ljepote.

'Kontrast u prikazima općih mjesta, između zamračenih dijelova ili svjetlom razotkrivenih prizora, predstavlja autobiografsko iskustvo grada. Tako prikazana Barcelona lišena je prepoznatljivog kolorističkog pejzaža, a otvaraju se nove mogućnosti interpretacije totaliteta urbane strukture.', navodi Počanić koja citira samog autora: 'Bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutak.'

Anto Magzan rođen je 1979. u Zenici. Od 2006. godine surađuje s Večernjim listom u kojem se profilirao fotografirajući portrete i teme iz kulture i mode. Stalni je suradnik fotoagencije Pixsell od 2009. do 2017. nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik. Dosad je izlagao na šest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Ciklus fotografija 'Barcelona Light&Shade' 2018. je nagrađen srebrnom medaljom u kategoriji 'Black & White' povodom Street Photo Awards, a u Galeriji ULUPUH može se vidjeti do 4. ožujka.