BORBA ZA PREPOZNAVANJE PLESA

Dramatičnim performansom iznudili sastanak u Ministarstvu

24.09.2010 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon što su nezavisni plesni umjetnici, želeći upozoriti na loše stanje u kojem se nalaze, započeli akciju Countdown, oglasilo se Ministarstvo kulture iz kojega kažu da su u 2010. godini upravo plesnoj umjetnosti povećali sredstva

Ususret 11. po redu Platformi mladih koreografa, plesni umjetnici održali su performans na kojemu su ležeći na podu glumili mrtvace te tako metaforički prikazali težak položaj u kojemu se nalaze. Kockicama leda dočarali su lagano nestajanje plesa i upozorili da unatoč protestima ne dobivaju povratne informacije od vladajućih struktura. No simbolične akcije su, čini se, urodile plodom te se o svemu oglasilo i Ministarstvo kulture iz čijeg očitovanja naizgled problema uopće nema.

Prije svega, iz Ministarstva su demantirali tvrdnju da je država ove godine oduzela plesnim umjetnicima gotovo 50 posto sredstava. Kao primjer stalnih nastojanja unapređenja plesne djelatnosti naveden je proračun za glazbu, glazbeno-scenske i plesne umjetnosti u okviru kojega udio suvremenih plesnih produkcija i festivala suvremenog plesa iznosi 23,7 posto.

'Temeljem Pravilnika kojim se određuju kriteriji i postupak prema kojem će se izabirati i sufinancirati projekti već odobreni u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura 2007-2013, čiji je ukupan fond u 2010. godini bio 370.000 kuna, projektima plesne scene dodijeljeno je 205.028,37 kuna ili 55 posto ukupnog budžeta', navode u svome priopćenju, dodajući i podatak da je ove godine za ples (festivale i produkciju) izdvojeno 1.329.500 kuna te da je samo u posljednje dvije godine plesna scena, u okviru međunarodne kulturne suradnje, imala potporu od gotovo milijun kuna.

Isto tako ističu da se nije mijenjao ni odnos prema festivalu Platforma mladih koreografa te da je ovogodišnji iznos ostao isti kao u 2009. godini.

Koreografkinja Larisa Navojec kazala je da danas imaju sastanak u Ministarstvu kulture te da je cilj akcije bio potaknuti promišljanje i napokon ostvariti dijalog s Ministarstvom, kojeg dosad nije bilo.

Za tportal.hr je dodala da se brojke koje su umjetnici plesne scene isticali odnose na cjelokupnu plesnu scenu i da je najveći problem u raspodjeli sredstava, jer se ona dijele na glazbu, glazbeno-scenske umjetnosti i ples, a upravo ples u svemu ima najmanji udio. 'Ministarstvo je uvijek išlo u istom smjeru kao i mi, ali je nedostajala strategija', izjavila je Navojec. Dodala je i da je konačni cilj plesnih umjetnika poticanje strategije, kao i ostvarivanje bolje suradnje s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, što su samo neke od točaka o kojima će govoriti danas u Ministarstvu, ispred kojega će se održati i prosvjed točno u podne.

Dramatična akcija Countdown, koja je zapravo metafora stanja cjelokupne domaće plesne scene, krenuvši ponajprije od lokalnih gradskih vlasti te njihova marginaliziranja plesne umjetnosti, urodila je reakcijom vladajućih. Uzevši u obzir brojne građanske inicijative i prosvjede koji rijetko bivaju zamijećeni, prvi rezultat akcije možemo smatrati pozitivnim.