već je predložila i program rada

Doznajemo tko je izgledna kandidatkinja za novu ravnateljicu MSU-a, riječ je o jednoj od najcjenjenijih kustosica u ovom dijelu Europe

11.01.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Iz krugova bliskih Upravnom vijeću MSU-a saznajemo kako to Vijeće predlaže svom osnivaču, Gradu Zagrebu, da za novu ravnateljicu muzeja imenuje Zdenku Badovinac, međunarodno poznatu kustosicu i donedavnu ravnateljicu Muzeja moderne umjetnosti u Ljubljani

Tko je Zdenka Badovinac?

Zdenka Badovinac jedna je od najcjenjenijih kustosica moderne i suvremene umjetnosti u ovom dijelu Europe. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, bila je autorica brojnih međunarodnih izložbi i projekata.

Među ostalim, bila je čak četiri puta slovenska povjerenica na Venecijanskom bijenalu (u razdoblju od 1993. do 2017. g.), austrijska povjerenica za Bienale u Sao Paulu (2002. g.) te predsjednica globalne mreže stručnjaka muzeja moderne i suvremene umjetnosti CIMAM (2010. – 2013.). Surađivala je s brojnim svjetskim institucijama, a u mnogima je bila i članica međunarodnih stručnih vijeća, primjerice u Muzeju Reina Sofija (Madrid), nacionalnom muzeju MAXXI (Rim) ili u čuvenom stručnom časopisu Art Margins (MIT press). Kao dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, postigla je brojne rezultate koji su tu instituciju proslavili u svijetu i bolje je povezali s domaćom javnošću. Uspješno je vodila i obnovu dviju muzejskih zgrada, današnjih Muzeja moderne umjetnosti u Tomšičevoj i Muzeja suvremene umjetnosti u bivšoj vojarni u Metelkovoj.

Zdenka Badovinac je, doznajemo, predložila 'visoko stručan, koncepcijski i metodološki jasno razrađen, uvjerljiv, ambiciozan i realističan program rada za sljedeće četverogodišnje razdoblje Muzeja'. Predloženi program 's velikim poštovanjem uvažava dosadašnja postignuća, važnost, povijest i tradiciju ove institucije, ali isto tako predlaže potrebne korjenite promjene u svrhu unapređenja rada Muzeja i njegova boljeg povezivanja s lokalnom zajednicom te pozicioniranja na međunarodnoj razini'. Program se, također doznajemo, uvelike oslanja i na suradnju s domaćim suvremenim umjetnicima koji su aktivna i živa snaga njezine vizije Muzeja.

S obzirom na njezinu dosadašnju karijeru, čini se da će imenovanjem Zdenke Badovinac za ravnateljicu Muzeja suvremene umjetnosti, ova institucija, kao i grad Zagreb, dobiti vrhunsku stručnjakinju i dokazano sposobnu lidericu. Upravno vijeće MSU-a je, doznajemo, uvjereno da će Zdenka Badovinac, uz neupitnu njihovu podršku, kao i uz angažman zaposlenika Muzeja, postići važne rezultate i uvesti Muzej u novo razdoblje u kojem će se on bolje povezati sa svojom izravnom društvenom sredinom, istodobno se pozicionirajući u međunarodnom kontekstu, bitno pridonoseći izgradnji Zagreba kao suvremenog europskog grada.