POSEBNO PRIZNANJE

DORF nagrada za životno dijelo ove godine ide srpskom redatelju Slobodanu Šijanu

09.05.2019 u 17:43

Bionic
Reading

Nagradu za životno djelo 13. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF), koji će se krajem kolovoza održati u Vinkovcima, bit će dodijeljena Slobodanu Šijanu, srpskom filmskom redatelju, vizualnom umjetniku i publicistu i piscu, čiji su kultni filmovi 'Ko to tamo peva', 'Maratonci trče počasni krug', 'Davitelj protiv davitelja' obilježili živote nekoliko naraštaja, izvijestili su iz Udruge ljubitelje filma RARE Vinkovci

Posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu primit će Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, crnogorski rock pjevač i tekstopisac koji je glazbenu karijeru započeo 1979. u rodnom Herceg Novom u jazz-punk bendu Radioaktivni otpad, a do sada je objavio 15 albuma i održao niz koncerata i nastupa.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar&strip autor Miro Župa, dok je autor ovogodišnjeg DORF designa nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

U okviru OFF DORF programa, bit će predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su promocije knjiga, u suradnji s knjižarom Rockmark. Ponovo na DORF iz Beča dolaze DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler koji će premijerno predstaviti svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni '45 Revolutions per Minute'.

Ovogodišnji DORF održat će se od 19. do 24. kolovoza, prvi puta zajedno s 7. Antičkim filmskim večerima, čiji je Udruga RARE također organizator. Novost na ovogodišnjim Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu Stojanu Dimitrijeviću.

Prvi dobitnik te nagrade koja će se dodjeljivati za doprinos filmu i arheologiji je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević iz Siska, autor dokumentarnih filmova 'Uvozne vrane', 'Nemam ti šta reć’ lijepo', 'Sretna zemlja', 'Poplava', 'Dvije peći za udarnika Josipa Trojka', 'Buffet Željezara', 'U ime RH', 'Na vodi' i drugih nagrađivanih na festivalima u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Neubrandenburgu, Mariboru, Motovunu i Zagrebu. Film 'Crnci' (2009) koji je surežirao sa Zvonimirom Jurićem, i za koji je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju, njegov je prvi dugometražni igrani film.