JAKI IGRAČI

Donosimo pregled glazbe nominirane za Oscara; odaberite svog favorita

25.01.2018 u 09:05

Bionic
Reading

Objavljene su nominacije za Oscare 2018., a među njima i one za najbolju pjesmu iz filma, kao i za najbolji soundtrack. U utrku su, pored veterana poput Johna Williamsa i Hansa Zimmera, ušli i r'n'b kraljica Mary J. Blige te gitarist Radioheada Jonny Greenwood, a mi donosimo zvuk nominiranih

Otkako je prvi put dodijeljen 1934., Oscar za najbolju pjesmu odavao je priznanja kultnim umjetnicima; od skladateljskog tandema Rodgersa i Hammersteina, preko Stevieja Wondera i Boba Dylana, do Adele i Eminema. Neke od nagrađenih pjesama, osim toga, skoro da su ostvarile vlastite uloge u filmovima za koje su snimljene, a primjer takve svakako je 'My Heart Will Go On' Celine Dion iz 'Titanika'.

Kandidati za Oscara u 2018. objavljeni su 23. siječnja, a na popisu se, pored dvojice prošlih pobjednika, nalaze mladi kantautori za koje većina svijeta tek treba čuti.

'Stand Up For Something' iz filma 'Marshall' izvode Andra Day i Common, a potpisuju je Diane Warren i Lonnie R. Lynn. Common je već 2015. dobio Oscara za suradnju s Johnom Legendom, 'Glory' iz 'Selme', koja je, kao i 'Marshall', tematizirala borbu za građanska prava Afroamerikanaca sredinom 20. stoljeća. Za Diane Warren ovo je deveta nominacija u ovoj kategoriji. Ranije njezine pjesme su 'I Dont Want to Miss a Thing' Aerosmitha za 'Armagedon' i 'There You'll Be' Faith Hill za 'Pearl Harbor', među ostalima.

'Remember Me' iz filma 'Coco i velika tajna' izvode Natalia Lafourcade, Miguel, Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Anthony Gonzalez i Ana Ofelia Murguía, a potpisuju Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez. Dvojac je 2014. osvojio Oscara za 'Let It Go', pjesmu iz animirane fantastične komedije 'Snježno kraljevstvo', a za 'Remember Me' već su pokupili nagradu filmskih kritičara (Critics' Choice Awards).

'Mystery of Love' Sufjana Stevensa za film 'Skrivena ljubav' jedna je od tri koje je indie glazbenik napravio za Guadagninovu romantičnu priču o prvoj ljubavi jednog mladića. Ostale su 'Visions of Gideon' i remiksirana varijanta ranije 'Futile Devices', s albuma 'Age of Adz' iz 2010. Stevens je nedavno komentirao kako ne bi pristao na suradnju da u pitanju nije bio redatelj Luca Guadagnino, kojemu vjeruje i čiji rad jako respektira. Ovo mu je prvi put da radi glazbu za film, a pjesme su mu se već pojavljivale u filmovima i serijama, primjerice 'Chicago' u 'Mala Miss Amerike' i 'All the Trees of the Field Will Clap Their Hands' u 'Reži me' i 'Travi'.

'Mighty River' Mary J. Blige, kojoj produkciju potpisuje Rafael Saadiq, dio je Netflixovog filma 'Mudbound’ mlade scenaristice i redateljice Dee Rees, koji se razračunava s mračnom prošlošću i sadašnjošću američkog rasizma. Glazbenicu je ova nominacija učinila jedinstvenim primjerom u povijesti Oscara jer je prva koja je istovremeno nominirana i za najbolju pjesmu i za najbolju sporednu ulogu. Pjevačica je izjavila kako je 'Mighty River' napisala tek kad je pogledala verziju 'Mudbounda' na Sundanceu.

'This Is Me' za film nadahnut prvim američkim promotorom pop kulture P.T.-jem Barnumom, 'Najveći showman', izvodi Keala Settle, a potpisuju Benj Pasek i Justin Paul. Pjesma se smatra favoritom jer je osvojila Zlatni globus, a u posljednjih nekoliko godina obično su pobjednici Globusa osvajali i Oscara.

Kad su u pitanju nominacije za najbolji originalni soundtrack iz filma, ove godine nominirani su prilično jaki igrači.

  • +5
Oscari: Nominirani za najbolju glazbu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Continental

Jonny Greenwood, gitarist i klavijaturist Radioheada, koji je kao skladatelj postao neka vrsta indie-klasik fenomena, zaradio je svoju prvu nominaciju za Oscara zahvaljujući suradnji s redateljem Paulom Thomasom Andersonom na filmu 'Phantom Thread', koji se bavi londonskim svijetom mode 1950-ih.

Nominiran je i soundtrack filma 'Tri plakata izvan grada', potpisuje ga Carter Burwell, koji je u utrci za Oscara bio 2016. s glazbom iz filma 'Carol'. Radio je i na 'Fargu' i 'Čovjeku zvanom Hrabrost' Ethana i Joela Cohena. Najnoviji Burwellov uradak u suradnji s Martinom McDonaghom sadržava i pjesme Joan Baez, Monsters of Folka, Townesa Van Zandta i The Four Tops.

Alexandre Desplat dosad je bio nominiran sedam puta, a prestižni je kipić osvojio 2014. za glazbu iz 'Hotela Grand Budapest' Wesa Andersona. Ove godine nominiran je za soundtrack filma 'Oblik vode', mračnu bajku Guillerma del Tora koja ove sezone prednjači po broju oskarovskih nominacija.

Kandidat je i veteran Hans Zimmer, koji je Oscara osvojio 1995. za 'Kralja lavova', a bio je nominiran još deset puta. Soundtack za 'Dunkirk' bazira se na dva elementa, Zimmeru uvijek dragom zvuku otkucavanja sata, a ovaj su put snimili sat redatelja Christophera Nolana, te na Shepardovom tonu, zvučnoj iluziji zbog koje imamo dojam da se ton stalno povisuje, mada je uvijek iste visine.

Iako je Zimmerov intenzivni soundtrack standardno sjajan, mnogi favoritom smatraju prekaljenog Johna Williamsa, koji je ove godine nominiran za rad na filmu 'Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi'. Američki skladatelj i pijanist dosad je bio nominiran nevjerojatan 51 put, od čega je pet puta osvojio Oscara - 1971. za 'Guslača na krovu', 1975. za 'Ralje', 1977. za 'Ratove zvijezda', 1982. za 'E.T.-a' i 1993. za 'Schindlerovu listu'. Radio je i na 'Bliskim susretima treće vrste', prva dva nastavka 'Sam u kući' te prva tri filma o Harryju Potteru, a soundtrack za 'Posljednjeg Jedija' ocijenili su jednim od njegovih najboljih dosadašnjih radova.