IZVEDENO 17 PREDSTAVA

Dodjelom nagrada završio 26. Festival glumca: Najboljom proglašena predstava 'Konstalacije' u režiji Aide Bukvić

19.05.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada u nedjelju je u Otoku završen 26. Festival glumca, a najboljom predstavom proglašena je predstava 'Konstalacije' Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018.

Ovogodišnji 26. Festival glumac održavao se od 10. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije, a izvedeno je 17 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije u izboru izbornice festivala Mirele Brekalo Popović.

Najboljom predstavom proglašena je predstava 'Konstalacije' Nicka Payna, odlučili su članovi ocjenjivačkoga suda u sastavu - Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić i Branimi Vidić – Flika.

Nagradu Fabijan Šovagović dobila je Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) u Zagrebu te Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreba.

Nagradom Fabijan Šovagović nagrađeni su i njihovi muške kolege Filip Križan za ulogu sina u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba i Siniša Popović za ulogu oca u u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Matei Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“ Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, a Nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina Dominiku Karakašiću za ulogu sina u predstavi „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Ansambl predstave „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar, u kojem su se nalazili Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta nagrađen je Nagradom za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović.

Dodjeljen su i ove godine ustanovljene nove nagrade Festivalskog vijeća Festivala glumca.

Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je predsjednici Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perici Martinović, a Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnjoj vukovarskoj gradonačelnici Zdenki Buljan.

Trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat. odklukom ocjenjivačkog suda u kojem su se nalazili Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, dodijeljena je dizajneru Antoniju Doliću za plakat predstave "Ljudski glas" Zagrebačkoga kazališta mladih. Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je autoru Vladimiru Andriću za plakat predstave „Pepeljuga“ Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.

Domaćini Festivala bili su Grad Otok i glumac Žarko Potočnjak.