FESTIVAL SMIJEHA

[VIDEO] Dodjelom nagrada zatvoreni 43. Dani satire: Najboljom proglašena predstava 'Realisti'

18.06.2019 u 23:06

Bionic
Reading

Predstava 'Realisti' SNG Nova Gorica iz Slovenije proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom predstavom 43. Dana satire Fadila Hadžića, a program koji je od 1. lipnja predstavio u Satiričnom kazalištu Kerempuh 13 ponajboljih satiričnih ostvarenja iz Hrvatske i regije zaključen je prigodnim prisjećanjem na legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnju Gumbeka i otkrivanjem njemu posvećene zvijezde na Kerempuhovoj Stazi slavnih

Na svečanom zatvaranju festivala koji 'jedini na ovim proslovima slavi beskompromisan pristup humoru' publiku je pozdravio ravnatelj domaćina, Satiričkog kazališta Kerempuh, Roman Šušković-Stipanović.

Izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim predstavama, istaknuvši kako se festival i ove godine trudio izborom prikazanih ostvarenja ispuniti svoju temeljnu misiju promicanja kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea, poticanja i razvijanja suvremenog pisma, te otvaranja prostora mladim umjetničkim snagama uz Hrvatske i regije.

'Iznad svega, ovaj jedinstveni festival simbolična je proslava umjetnosti, slobode i kreativnog izričaja koji postavlja često neugodna pitanja o društvu u kojemu živimo, suočavajući publiku s gorućim problemima svakidašnjice kroz humor i satiru', rekao je Šušković-Stipanović.

Ukupno 13 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te BiH

Na 43. Danima satire od 1. lipnja izvedeno je ukupno 13 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine po izboru Željke Turčinović, a nagrade najboljima dodijelio je ocjenjivački sud u kojemu su bili glumac Dražen Čuček, dramaturg Dubravko Mihanović i novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović.

Najboljom predstavom u cjelini proglašen je komad "Realisti" Jure Karasa u režiji Tijane Zinajić, 'predstava moćne kolektivne energije mladog ansambla koji scenu osvaja strpljivo i bez zadrške' u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, koja, po mišljenju ocjenjivačkog suda pročitanom na dodjeli, 'iz prizora u prizor, songa u song, gradi cjelinu istodobno minimalističnu i raskošnu, organsku i artističnu, neobuzdanu i preciznu, izrađenu do detalja'.

  • +27
Dodjelom nagrada zatvoreni 43. Dani satire Fadila Hadžića Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Nagrada za najbolju glumicu festivala dodijeljena je Dariji Lorenci Flatz, za 'nimalo površno, otvoreno i nasmijano, bez stereotipa ili predrasuda, studiozno i duhovito' odigranu ulogu pijane osobe u autorskom projektu "Brodolomke" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva iz Zagreba i Ludens teatra iz Koprivnice.

Nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju mušku ulogu, građenu 's vjerom da je manje ponekad doista više, a neizgovoreno je bitno kao i izrečeno, potisnuto kao i pokazano' dobio je Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi 'Zašto je poludeo gospodin R.?' u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i režiji Bobe Jelčića. Jelčić je dobio nagradu za najbolju režiju, za "dojmljivo oblikovanu predstavu, u kojoj bešavno spaja intimno i politično".

Za najbolji tekst 43. Dana satire nagrađen je Mate Matišić, za 'gorak i potresan, provokativan i drzak, nesmiljen i sućutan' komad 'Ničiji sin' u režiji Marka Misirače i izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, koji je 'komedija koliko i tragedija, moralitet koliko i satira, groteska koliko i bespoštedna realistična drama'.

Dodijeljene su i nagrade za najbolju sporednu žensku te mušku ulogu, i to Nadine Mičić za 'ranjivo raslojavanje karaktera' lika Ine u predstavi "Murlin Murlo" u režiji Alena Muratovića i izvedbi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Dragon teatra iz Zadra, te Vilimu Matuli za "iscrtavanje lica i naličja bez površnih efekata" u ulogama Djeda i Điđija u predstavi Damira Karakaša "Blue Moon" u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.

Domaćinu festivala, Satiričkom kazalištu Kerempuh, pripala je još jedna nagrada, i to za ulogu koju je publika najbolje prihvatila, koju je dobio Filip Detelić za lik Kjella s kojim se 'susreće hrabro i angažirano, ostvarujući ga u dinamičnoj komunikaciji sa suigračima i gledateljima' u predstavi "Elling" u režiji Hrvoja Korbara. Nagradu Sabrija Biser mladoj glumici/glumcu do 28 godina dobila je Katarina Romac za ulogu Katarine u predstavi "Kroćenje goropadnice" Ivana Plazibata i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Dodijeljena je i Posebna nagrada za specijalno postignuće i to ekipi predstave "Katalonac" u režiji Ivana Penovića i izvedbi Teatra &TD i Rupera iz Zagreba, za komad u kojemu se 'zamamno miješaju generacijski vrisci i iskonski ritmovi, sirovost hip-hop pjesništva s jekom nedogađanja'.

Prigodan program prisjećanja na život i djelo M. C. Gumbeka

Uoči proglašenja laureata, upriličen je prigodan program prisjećanja na život i djelo legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnje Gumbeka, koji je čitav svoj radni vijek proveo u Kerempuhu, gdje je odigrao preko 10 tisuća predstava.

Nakon prikazanih isječaka iz filmova i serija u kojima je Gumbek igrao, reklama u kojima se pojavljivao, te kratkih glumačkih reminiscencija na glumca kojeg su, kako je rečeno, 'obilježili spontano histrionstvo, toplina humora i neposredan dodir s publikom', poslije svečane dodjele nagrada, na Stazi slavnih ispred Kerempuha, uz pratnju ZET-ova puhačkog orkestra, otkrivena je njemu posvećena zvijezda.