PA TI PRIČAJ

Dodirnik, iskočnik i kliznica u finalu za najbolju riječ!

Bionic
Reading

Ne dajte se obeshrabriti ako na prvu pa ni mnogo kasnije niste razumjeli značenje riječi iz naslova. Mogle bi postati svakodnevicom govornika hrvatskog jezika ako prođu na natječaju časopisa Jezik koji redovito prikuplja prijedloge za novu hrvatsku riječ

Iz godine u godinu pratimo događanja vezana uz natječaj za najbolju hrvatsku riječ koji raspisuje časopis Jezik i svake godine iznenadi nas entuzijazam organizatora natječaja. Pristiže im, naime, i mnogo vulgarizama i potpunih besmislica, kako je rekla organizatorica i urednica Jezika Sanda Ham za Glas Slavonije, a od 1600 ovogodišnjih prijava uspjeli su probrati njih stotinjak koje konkuriraju za tri novčane nagrade ukupne vrijednosti 9500 kuna.

'Nove riječi s našega natječaja nisu obveza ni za koga, to su prijedlozi i nove jezične mogućnosti koje svatko od nas upotrebljava kako želi', napomenula je Ham u Glasu Slavonije, a izgledno je da će se mnogi i držati tog neobavezujućeg naputka jer je teško zamisliti da bi netko za tipfeler kazao 'zatipak' ili za reprizu 'Larinog izbora' rekao 'ponovak'. To su neki od ovogodišnjih prijedloga koje je višečlani žiri pripustio u finale, a pobjednici, koje ćemo znati u ožujku, kriju se i među ovim prijedlozima:

brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje),
odobrenica (licenca),
zatipak (tipfeler),
razvojnik (developer, onaj koji što razvija),
bezoklijevno (promptno),
daroteka (gift shop),
dodirnik (touch screen),
klizinica (slajd),
ponovak (repriza),
jušnjača (šefla),
nejasnica (nejasna riječ),
blaćenik (osoba izvrgnuta javnoj poruzi, koju blate),
iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči),
bojomet (paintball),
rasprodajnica (outlet),
rječarenje (rafting),
sunčaljka (ležaljka za sunčanje, ligištul),
spojnik (modem),
nekapnica (napravica koja se utakne u grlić vinske boce, sprečava kapanje vina pri nalijevanju),
cjelozrni (integralni),
zapozorje (backastage),
bocar (osoba koja za život zarađuje skupljajući i prodajući boce),
biciklati (voziti bicikl),
spojište (modem).

Premda su brojni, pa i pobjednički primjeri s prošlogodišnjih natječaja ostali izvan upotrebe (smećnjak ili graničnik), istina je da su neki od njih uvedeni u jezičnu upotrebu pa ćete na predavanjima u autoškoli čuti pojam raskružje ili uspornik ili pak u medijima pročitati riječ borkinja koju su blagoslovile i domaće feministice. Očito su to, prema naputku organizatora, odlučili sami govornici hrvatskog jezika.