U ZAGREBU

Dodijeljene likovne nagrade HDLU-a za 2013.

12.12.2013 u 17:37

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika danas je na svečanosti u Zagrebu dodijelilo likovne nagrade za 2013. godinu, a tom je prigodom nagrada za životno djelo uručena Vladimiru Dodigu Trokutu

Nagradu za najbolju izložbu dobio je Željko Badurina, a nagrade mladim umjetnicima pripale su Ivoni Jurić i Stipanu Tadić

Zahvaljujući na nagradi, Trokut je kazao da je posvećuje svome ocu Ivanu Dodigu Glavonji, 'Imoćaninu, meceni i sponzoru' čiji je 'štićenik' te naglasio zahvalnost svojim učiteljima Dimitriju Bašićeviću Mangelosu, Radoslavu Putaru i Darku Schneideru.

Vladimir Dodig Trokut prisutan je na hrvatskoj sceni od 1968., od prve konceptualne akcije Crvenog peristila, čiji je osnivač. U jednoj se osobi spaja kolekcionar, performer, muzeolog, kipar, etnolog, majstor ikebane, slikar, čitač tarota, okultist, travar, nastavljač škola Gurdjijeff Ouspensky, učitelj tantre i publicist, kaže se u obrazloženju, uz napomenu da je Trokut stvorio izuzetnu zbirku Antimuzeja i postavio potpuno nove muzeološke prakse.

Dodiga uz umjetnički prati i glas vidovnjaka, mistika i, kako je rekao, dokazanog paranormalnog fenomena. Po vlasitim priznanjima, radio je i na poticaj osiguravajućih društava, te riješio neke slučajeve, kao i u 'raznim slučajevima egzorcizama'.

Željko Badurina dobio je nagradu za izložbu Insajder koja bila postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, za domišljatost i dinamičnost postava od ukupno pedeset i sedam izložaka, neograničenu količinu humora i razumijevanja te vještu kritiku trenutka današnjeg vremena lako čitljivu svakom laiku, rečeno je u obrazloženju.

Mladi umjetnici Ivona Jurić i Stipan Tadić pripadaju pokretu suvremenog realizma koji ukazuje da je slikarstvo još aktualno, kako su mogućnosti izraza u njemu neiscrpne i suprotstavlja se općeprihvaćenoj i površnoj floskuli o neaktualnosti ovoga medija, rečeno je na dodjeli.