SVEČANOST U ZAGREBU

Dodijeljene godišnje nagrade HNK

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2011 15:56
  • Objavljeno 27.06.2011 u 15:23
nagrade HNK naslovna

nagrade HNK naslovna

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Žarko Bašić

Godišnje nagrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u kazališnoj sezoni 2010./2011. danas su uručene Dariji Lorenci Flatz, Milanu Pleštini, Dubravki Šeparović Mušović, Egilsu Silinsu, Edini Pličanić te Antonu Bogovu na svečanosti u zagrebačkom HNK

Nagrade za žensku i mušku izvedbu u dramskim, opernim i baletnim predstavama u protekloj sezoni nagrađenima je uručila intendantica zagrebačkog HNK-a Ana Lederer.

Žarko Bašić

Žarko Bašić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Žarko Bašić

Darija Lorenci Flatz je Nagradu Mila Dimitrijević za najbolje dramsko ostvarenje dobila za ulogu Marije Jurić Zagorke u predstavi 'Zagorka' autorice i redateljice Ivice Boban, a Milan Pleština za ulogu Leona Glembaya u drami 'Gospoda Glembayevi' Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera.

Dariji Lorenci Flatz nagrada je dodijeljena za 'veliku umjetničku kreaciju koja je na juriš osvojila publiku', istaknuo je u obrazloženju nagrade ocjenjivački sud u kojemu su bili akademik Nedjeljko Fabrio, dramska prvakinja Ivka Dabetić i Đurđa Škavić, dodavši da je 'njezino glumljenje uloge postalo življenje uloge'.

Istaknuvši 'bravurozno govorništvo' Milana Pleštine u obrazloženju nagrade, ocjenjivački sud dodaje da je 'Krležino glumište u 82. godini scenskoga života 'Gospode Glembajevih' dobilo novoga 'šprahera''.

Dubravka Šeparović Mušović
je Nagradu Marijana Radev za najbolje operno ostvarenje dobila za ulogu Kundry u operi 'Parsifal' Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji Kurta Josefa Schildknechta. Ocjenjivački sud u kojemu su bile Jagoda Martinčević, Nada Ruždjak i Zdenka Weber u obrazloženju nagrade istaknuo je zrelu kreaciju Dubravke Šeparović Mušvić 'koja ne traži uzora nego se vlastitom snagom i potpunim razumijevanjem karaktera i odnosa energično nosi s kompleksom Wagnerova teksta'.

Latvijski operni pjevač Egils Silins je Nagrada Vladimir Ruždjak pripala za ulogu Amfortasa u operi Parsifal. 'Umjetnik snažne osobnosti, iznimno lijepa, nosiva glasa ostvario je lik biblijski ranjenoga kralja potresnim dramskim akcentima dominirajući scenom u raskošnoj vizuri vokalne i glumačke pojavnosti', navodi se u obrazloženju.

Edini Pličanić uručena je Nagrada Ana Roje za ukupan umjetnički doseg u Baletu HNK u Zagrebu te za ulogu Aurore u baletu Trnoružica P.I. Čajkovskog u koreografiji Dereka Deanea. Činjenica je da klasična baletna uloga poput Aurore zahtijeva izvanrednu tehničku spremnost, emotivnu stabilnost i koncentraciju na kojoj vrhunski umjetnik gradi svoju interpretaciju i umjetnički dojam, a to je upravo ono što je Edina Pličanić pokazala na sceni HNK, istaknuo je ocjenjivački sud u sastavu Svebor Sečak, Mateja Pučko Petković i Sonja Kastl

Anton Bogov
dobio je Nagradu Oskar Harmoš za cjelokupan doprinos Baletu HNK u Zagrebu te za ulogu princa Florimunda u baletu Trnoružica P.I. Čajkovskog u koreografiji Dereka Deanea. U obrazloženju nagrade ističe se kako su Bogova, dugogodišnjeg redovitog gosta Baleta HNK, u proteklih šesnaest godina njegova umjetnička karizma i izvrsnost nastupa, ali i skromnost i kolegijalnost izvan scene učinile dragim gostom, omiljenim kod publike i kolega.

Nakon uručenja nagrada dobitnicima, predsjednik Rotary kluba Split Pero Perišić otkrio je bistu Ane Roje koju je Rotary klub Split darovao zagrebačkom HNK u povodu 20. obljetnice smrti slavne baletne umjetnice. Bista Ane Roje rad je kipara Joze Vrdoljaka, a uz zagrebački HNK, po jedan odljev dobili su i HNK Split te baletna škola Ane Roje u Kaštel Kambelovcu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi