PANDEMIJSKO IZDANJE

Nagrade hrvatskog glumišta: 'Hotel Zagorje' najbolja dramska predstava, Jadranka Đokić i Pjer Meničanin najbolji glumci

24.11.2020 u 22:51

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je u utorak tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja, dok su redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu laureati 28. Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje

Dodjelu 28. nagrada Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU), koja je zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera ove godine umjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena u studiju Hrvatske radiotelevizije uz izravan prijenos na Drugom programu HTV-a, bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika, vodio je glumac Tarik Filipović, a svaki je laureat dobio pola minute vremena za kratko obraćanje gledateljima.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku a na nagovor Dimitrija Demetra rekao: Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

O laureatima Boban i Surianu

Za iznimno bogatu i respektabilnu karijeru ostvarenu tijekom više od 50 godina rada, nagrada HDDU-a za svekoliko umjetničko djelovanje u drami ove je godine dodijeljena Ivici Boban, redateljici, koreografkinji, autorici dramskih tekstova i kazališnih projekata, dramaturginji, scenaristici, plesačici i glumici. Cijenjena u svijetu kao iznimno inventivna i inovativna umjetnica, Boban slovi kao jedan od vodećih autoriteta u polju glumačke pedagogije, umjetnica koja je svojim radom i rezultatima otvorila nova saznanja i poglede na umjetnost kazališta, umjetnost glume i kazališnu pedagogiju.

Boban je zahvalila HDDU-u na nagradi, svojoj obitelji, učiteljima i suradnicima, te gledateljima koji su svih tih godina podržavali njezine predstave i nagrađivali ih burnim aplauzom, a ponajviše svim glumcima s kojima je surađivala. "Iza mene je zaista dug, zanimljiv i uzbudljiv put od skoro preko 60 godina. Moje su predstave putovale po cijelom svijetu, igrale na prestižnim festivalima i dobile međunarodna priznanja i domaće nagrade, ali ova nagrada mi je posebno draga zato što je to nagrada struke", poručila je Boban.

Umjetnik impozantne međunarodne karijere i nenadmašnog talenta s ostvarenih više od 160 uloga, operni pjevač Giorgio Surian dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta 2020. za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere. Dobitnik brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, Surian je pjevao pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata i surađivao s vrhunskim svjetskim redateljima, te je bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvijezdama, a svoje znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Surian je zahvalio na nagradi, koju je nazvao vrhuncem svoje umjetničke karijere, jer je riječ o priznanju struke "koja zna i razumije težinu ove profesije, za koju je potreban rad i puno odricanja".

Najbolja dramska predstava "Hotel Zagorje"

Najboljom dramskom predstavom u cjelini u 2020. proglašena je predstava "Hotel Zagorje" po motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, koja je redateljici Tomić donijela i nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje.

Jadranka Đokić ovogodišnja je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje za ulogu Nastasje Filipovne u predstavi "Idiot" u režiji Vasilija Senjina i produkciji HNK-a Zagreb, a za kostime u toj predstavi nagradu za najbolju kostimografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu dobila je Doris Kristić.

Najbolju glavnu mušku ulogu u drami ostvario je Pjer Meničanin, ulogom Janka u predstavi "Dobro je dok umiremo po redu", produkciji Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Aleksandra Švabića prema tekstu Ivora Martinića, koji je dobio nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst, a predstava je Nataši Dangubić donijela nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu.

Zagrebačko kazalište mladih u osvojena priznanja ubraja i ono Maru Martinoviću za najbolje muško glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, i to za ulogu Joze Brajice u predstavi "Mi i oni" Darija Harjačeka.

Za ulogu Matule u predstavi "Gruntovčani" u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh Filip Detelić osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu. U kategoriji mladih umjetnika do 28 godina najbolju mušku ulogu ostvario je Ognjen Milovanović ("Mačak u vreći", GD Histrion), a žensku Antonia Mrkonjić ("Višnjik", GDK Gavella Zagreb i Osječko ljeto kulture). Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u tv drami dobio je Dragan Despot za ulogu u dramskoj seriji "Novine" u režiji Dalibora Matanića.

Predstava "Flekavac" Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice Gradskog kazališta lutaka Rijeka proglašena je najboljom u kategoriji lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade, a Amanda Prenkaj ostvarila je najbolju žensku ulogu u toj kategoriji, i to u predstavi "Ako kažeš, gotov si" Krešimira Dolenčića (Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb). Dodijeljena je i nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami, Hani Veček za radio dramu "Ne zaboravi pokriti stopala" Espija Tomičića.

Zagrebačkoj Komediji četiri nagrade

Mjuzikl "Jesus Christ Superstar" zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije u režiji Damira Lončara najbolja je predstava u cjelini u kategoriji operete/mjuzikla, predstava je donijela nagradu za najbolju mušku ulogu u toj kategoriji Ervinu Baučiću za ulogu Jude, dok je nagrada za najbolju scenografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu u protekloj godini dodijeljena scenografu predstave Ivi Knezoviću.

Komedija je dobila još jednu nagradu, Ozrenu Prohiću za režiju operete "Grofica Marica".

Najbolju žensku ulogu u opereti/mjuziklu ostvarila je Leonora Surian Popov ulogom Norme Desmond u mjuziklu "Sunset Boulevard" redateljice Renate Carole Gatice u produkciji HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, a tom je kazalištu otišla još jedna nagrada, Fabijanu Pavlu Medvešeku za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti/mjuziklu u mjuziklu "Evita" (režija Renata Carola Gatica).

U plesnoj umjetnosti, najboljim je umjetničkim ostvarenjem proglašena predstava "Podivljalo", autorski projekt Ane Kretimeyer i Sonje Pregrad u produkciji Četveroruka iz Zagreba. Titulu najboljeg koreografa u protekloj godini odnijela je Mateja Bilosnić ("Gozd-danse macabre", Zadarski plesni ansambl), Marin Lemić dobio je nagradu za najbolje muško ostvarenje u kategoriji plesa, za ulogu u predstavi "Transformeri" Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba, dok je Ani Vnučec pripala nagrada za najbolju žensku plesnu ulogu ("Conversation pieces", Studio za suvremeni ples Zagreb).

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. Žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom ansamblu predstave "Dijete našeg vremena" u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split, a posebno priznanje HDDU je ove godine dodijelio i svojoj tajnici Mariji Filipović.