DUBROVNIK

Premijera dokumentarnog filma 'Sjećanje na budućnost' u ponedjeljak na 70. Igrama

18.08.2019 u 15:52

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Sjećanje na budućnost' scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića premijerno će biti prikazan u ponedjeljak, 19. kolovoza, u sklopu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Riječ je o drugom dijelu dokumentarnog filma 'Grad od Igara, Igre od Grada' čiji je prvi dio, pod nazivom 'Prvih sedam desetljeća', premijerno prikazan na ovogodišnjim Igrama 14. srpnja. Zbog iznimnog interesa publike, film je imao dvije uzastopne projekcije, te je odmah potom prikazan i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Scenarist oba dijela filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer Dominik Miljak, a redatelj Lukša Benić.

Kako se ističe u najavi, drugi dio, podnaslova 'Sjećanje na budućnost', ponajbolje opisuju Orsatove riječi iz prvog dijela Vojnovićeve Dubrovačke trilogije: 'Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid da skrije Slobodu. Kažite nam je, oblaci!'.

'Od bogate povijesti živjeti se ne može, a u teatru odgovore treba dati sada i ovdje, pa autor Vedran Benić u ovom drugom dijelu dokumentarnog filma sa svojim sugovornicima traži odgovore na pitanja: Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice? Postoji li i gdje je nova teatarska pusta hrid na kojoj bi Igre sakrile svoju slobodu za narednih sedamdeset godina?', stoji u najavi.

Kroz razmišljanja relevantnih sugovornika drugi dio filma traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na jednostavno, ali ključno pitanje – kako dalje?

Film je ostvaren u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije. Prva projekcija u ponedjeljak 19. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran bit će u 21,30 sati, a druga u 22,45 sati. Ulaz je slobodan.