HVALJENI PRVIJENAC

Dobitnik Srebrnog lava 'Julien u sredini' stiže u kina

13.04.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Film 'Julien u sredini', redateljski prvijenac francuskog redatelja i glumca Xaviera Legranda, nagrađen Srebrnim lavom za režiju na venecijanskoj Mostri, počinje se prikazivati u četvrtak, 19. travnja u zagrebačkom kinu Europa i odabranim kinima Kino mreže

U središtu priče su Miriam i Antoine Besson, bračni par sa sinom koji se razvode. Majka traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca, no on na sudu dobiva zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje talac u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge.

Ta dirljiva, napeta i nagrađivana drama o obiteljskom nasilju i kritici francuskog obiteljskog prava imala je hrvatsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa 15. Zagreb Film Festivala pod naslovom 'Skrbnik'.

Film je tada u Zagrebu predstavio sam autor, objasnivši kako pričom o dječaku razapetom između netom rastavljenih roditelja nije htio dati samo socijalnu stranu priče, nego i napraviti triler, žanrovski film temeljen na strahu, s obzirom da se mnoge žene boje pobjeći iz nasilnih veza.

Po njegovim riječima, razvod je nerijetko nasilni rat, kao što je i u filmu, a u tom ratu supružnici se često ne libe koristiti manipulaciju i laž za svoje ciljeve. Muža i oca glumi Denis Ménochet (poznat po Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima' i 'Grand Central' Rebecce Zlotawski)

'Julien u sredini' nastavak je Legrandova kratkometražnog filma 'Prije nego sve izgubiš' koji je bio nominiran za Oscara i svjedoči burnom razvodu supružnika.