Oni mijenjaju svijet

Dobitnici HT-ove nagrade otkrivaju zašto se bave umjetnošću

05.06.2019 u 06:04

Bionic
Reading

'HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj te je ujedno najveća i jedna od najznačajnijih hrvatskih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo', ističe direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac

'Vjerujem da skupa možemo stvoriti društvo koje je malo bolje, malo prihvatljivije za život i svi moji radovi sudjeluju u toj namjeri', kaže drugonagrađena Andreja Kulunčić. Ona je u suradnji sa Zrinkom Užbinec napravila rad kojim kroz suvremeni ples aktivira arhiv MSU-a. 'Napravile smo performans u trajanju od 45 minuta s kojim putujemo po zajednicama koje nas pozovu. Idemo u staračke domove, srednje škole, knjižnice, bolnice', dodaje.

Rad 'Homesick' Denisa Butorca prepoznat je pak i nagrađen kao rad najperspektivnijeg mladog umjetnika. 'U svom se radu bavim tradicijskim ritualima muškosti koji se temelje na kolektivnom poricanju emocija. Zato sam izabrao svinjokolju', objašnjava mladi fotograf. I on se, kaže, umjetnošću bavi u prvom redu zbog toga kako bi kroz svoje fotografije potaknuo promjenu u gledatelju. 'Stvaram prvenstveno za sebe. Daleko od toga da mi uključenost publike i galerija nije važna, ali bitnijim smatram promjenu koju potičem u ljudima', zaključuje.

'Jako nam je važno da pratimo recentnu produkciju, a kroz tu nagradu pratimo upravo ono što je najjaktualnije, dakle ono što se događa u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti sada, i zbog toga je naglasak ovogodišnje kampanje doista na tome - sada', rekla je Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a.

Na natječaj je, inače, stiglo 265 radova, od čega ih je na izložbi predstavljeno 34, s time da se petero natječe u novoj kategoriji mladih autora do 27 godina.

Izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost traje do 9. lipnja, a posjetitelji će cijelo to vrijeme moći glasati za svoga favorita, kojemu će poslije završetka izložbe pripasti Nagrada publike od 10 tisuća kuna.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Hrvatskim Telekomom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.