FOTOGRAFSKI NATJEČAJ

Do konca travnja otvoren natječaj za Photodays

04.03.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Svi hrvatski fotografi i ove se godine, do konca travnja, mogu prijaviti na natječaj za fotografski festival Photodays, završnica kojega će se održati u Rovinju 4. i 5. lipnja, priopćili su danas organizatori festivala

Ovogodišnji natječaj ima deset službenih kategorija - arhitektura, moda, priroda, ljudi, slobodna tema, akt, fotomonografija, profesionalni koncept, multimedija i mrtva priroda. Festival je zadržao pravilo po kojemu u obzir dolaze samo fotografije iz prethodne godine.

Četveročlani međunarodni žiri zajednički će odlučiti o ukupno troje finalista u svakoj od kategorija, čija će imena biti objavljena koncem travnja, a svečanost proglašenja pobjednika održat će se u sklopu dvodnevne završne manifestacije prvog vikenda u lipnju.

Najbolje prošlogodišnje fotografije kao članovi žirija birat će predsjednica Hrvatskog muzejskog društva i muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnosti obrt Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica fotografske agencije "Visualeyese" Natalija Bajric, predsjednik talijanskog Centra za istraživanje i arhiviranje fotografije Walter Liva te, kao predsjednica žirija, bivša galeristica Helena Srakočić Kovač.

Osim izložbi, koje će biti posvećene radovima finalista i dobitniku nagrade za životno djelo te najboljim fotografijama natječaja "Hrvatska novinska fotografija", u Rovinju će na raznim lokacijama biti organizirano još nekoliko postava.

Među takvima je i izložba erotske fotografije svjetskih majstora poput Ralpha Gipsona, Mana Raya, Helmuta Newtona i drugih, a vrijednost ove privatne kolekcije procjenjuje se na tri milijuna kuna.

Nastavlja se i prošlogodišnja tradicija izložbi na otvorenom, kao i raznih događaja poput foto rute te prezentacije fotografske opreme i organiziranih druženja, radionica i predavanja.

Fotografski festival Photodays organiziran je uz potporu Grada Rovinja, Ministarstva kulture te tvrtke Maistra kao generalnog pokrovitelja, stoji u priopćenju.