BROJKE NE LAŽU

Do četiri puta manje tekstova žena!

03.02.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Organizacija VIDA (Women In Literary Arts) objavila je poražavajuće rezultate istraživanja o (ne)zastupljenosti autorica u relevantnim inozemnim medijima

Vrlo jednostavnim eksperimentom organizacija VIDA pokazala je koliko su slabo zastupljene autorice u relevantnim medijima. Prebrojale su koliko tekstova potpisale žene, a koliko muškarci, i to u časopisima poput The New Yorkera ili književnim prilozima najznačajnijih novina.

U The New Yorkeru muškarci su potpisali 449 tekstova, dok su tek 163 potpisale žene. Ništa bolje nije ni u Harper's Magazineu gdje je omjer muških i ženskih autora tri prema jedan. Samo 49 tekstova autorice su potpisale u The New Republicu, a 256 autori. U The New York Review of Books pobrojali su 462 teksta muških i tek 72 ženskih autora.

Najdrastičnije primjere podzastupljenosti žena VIDA je pronašla u časopisima Poetry Magazine, Granta, The Paris Review, The Three Penny Review, The Boston Review i Tin House, u kojima tekstovi muškaraca zauzimaju i do četiri puta više prostora u novinama.

Rezultati ovog istraživanja otvaraju prostor za diskusiju, navode u VIDA-i, te dodaju da brojke najrealnije prikazuju stvarno stanje.

Kompletne rezultate pogledajte na stranici VIDA