Prvotno je najavljena u ožujku 2020.

Dislocirana Gavella u KUC-u Travno ima premijeru predstave 'Posjet stare dame'

30.04.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Gradsko dramsko kazalište Gavella, zbog posljedica potresa privremeno dislocirano u KUC Travno, kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak i petak, 6. i 7. svibnja, predstavu 'Posjet stare dame' Friedricha Dürrenmatta u režiji Dore Ruždjak Podolski

Rijetko se u povijesti dramske literature može pronaći drama jednostavnijeg sadržaja i istovremeno kompleksnijeg seta značenja i njihovih mogućih tumačenja te različitih žanrovskih odrednica i elemenata raznorodnih dramskih vrsta, kao što je to slučaj s dramom 'Posjet stare dame' švicarskog dramatičara Friedricha Durrenmatta, stoji u najavi.

Sam je autor svoj najuspjeliji dramski tekst o milijunašici koja se vraća u osiromašeni rodni grad 'negdje u Europi' kako bi sebi za novac kupila pravdu označio kao tragikomediju. Okolnosti radnje, a kroz koju promatramo moralno posrtanje građana koji se uzaludno nastoje suprotstaviti duboko problematičnoj pogodbi, ali i unutarnja previranja glavnog protagonista Alfreda Illa kojeg je dama iz naslova proglasila glavnim krivcem vlastite nesreće, svakako imaju obilježja kako komedije tako i tragedije.

Stara dama je Klara Zachanassian, rođena Wascher i već se iz prezimena kojeg je dobila udajom, a riječ je o anagramu triju slavnih prezimena (Zaharoff, Onassis, Gulbenkian), pa onda i prezimena pod kojim je rođena ('Pralja'), može naslutiti kompleksnost njezina lika, koji istovremeno opslužuje kako komičan tako i tragičan ton samoga teksta.

Zavodljiva, brutalno iskrena, neumoljivo okrutna i do točke vlastitog uništenja, Klara Zachanassian začudna je kombinacija priproste malomještanke i dame iz političkog i društvenog vrha, koja svojim vlakom, a zatim i umjetnim udovima od kojih je sastavljena poput začudnog brehtijanskog mutanta, ruši sve pred sobom na putu do konačnog cilja.

Klaru glumi Jelena Miholjević, Alfred Ill je Sven Medvešek, a glumački ansambl još čine Andrej Kopčok, Siniša Ružić, Nikola Baće, Ivan Grčić, Anja Đurinović, Barbara Nola, Amar Bukvić, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Nenad Cetko, Natalija Đorđević i Anica Kovačević.

Autor adaptacije i dramaturg je Tomislav Zajec, prijevod potpisuje Ivo Juriša, scenograf je Stefano Katunar, a kostime je napravila Manuela Paladin Šabanović. Suradnica za scenski pokret je Petra Hrašćanec, a skladatelj Stanislav Kovačić. Jezična savjetnica je Đurđa Škavić, oblikovatelj zvuka Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

'Posjet stare dame' uzbudljive je strukture, nalik trileru: možemo ju doživjeti kao vlak kojim u prostor devastirane ekonomije stiže glavna junakinja – 'stara dama', a u trenutku kad priča dosegne svoju punu brzinu, 'Posjet' ne ispušta našu pažnju. Miješajući elemente melodrame, tragedije, crne komedije i groteske, ovaj izrazito živ i aktualan tekst propituje teme poput korupcije kao izvora gospodarske devastacije, urušavanja morala, napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom, uz gorčinu povratka bez iluzija, ističu iz Gavelle.

Pred nama je oštra kritika suvremenog poimanja svijeta, gdje je sve podređeno kapitalu, ali istovremeno i gotovo utopistička priča o razornoj moći ljubavi, svoj tuzi nerealizirane žudnje, iznimno duhovita u strategijama obračuna s pravim i pretpostavljenim krivcima te na kraju bolna u okrutnom izostanku praštanja, poručuju.

Prvotno najavljena u ožujku 2020., ali zbog pandemije a potom i potresa prolongirana, premijera predstave 'Posjet stare dame' održat će se u KUC-u Travno, i to zbog epidemioloških mjera dvaput; u četvrtak, 6. svibnja te u petak, 7.svibnja.