ljetne igre

'Dijalog' Merčepa i Sinkovića pod dubrovačkom Minčetom

16.08.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Multimedijski autorski projekt 'Dijalog' Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića koji spaja udaraljke i elektroniku te video projekcije koje potpisuje Davorin Erceg, postavljen je 15. kolovoza u srednjovjekovnoj ljevaonici metala pod Minčetom, te na obližnjem igralištu pod Minčetom u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara

Za festivalsku publiku umjetnici su pripremili Anvil Chorus Davida Langa za 3 rezonantna metala, 8 nerezonantih i dva drva, zatim Partitu za instrument s tipkama BWV 826 u c-molu Johanna Sebastiana Bacha te Ambient Variations Arkadiusza Kątnyja u aranžmanu za marimbu, vibrafon i elektroniku.

Program je donio i praizvedbu kompozicije Nicolasa Sinkovića pod nazivom 'Kontakt' napisanu posebno za ovu prigodu nakon odabira programa i lokacije, a skladana je s namjerom da spoji odabrane kompozicije u jedinstveni koncept koji je uključivao i 3D mapping.

Kako su naveli iz Igara, Filip Merčep je još od studentskih dana aktivno prisutan na glazbenoj sceni nastupajući na mnogim značajnijim festivalima te je osvojio neke od najprestižnijih nagrada: nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015., Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika 2011., godišnju nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu za aktivnu koncertnu djelatnost, 2. nagradu na natjecanju Universal marimba competition u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu te diskografsku nagradu Porin u kategoriji 'najbolja interpretacija klasične glazbe'.

Uz solističko djelovanje, Filip Merčep je član Sudar Percussion ansambla s kojim je surađivao s velikim imenima klasične i crossover glazbe. Član je i Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor, a sada kolegica i mentorica. Kvartet je vrlo aktivan u Europi i u prosincu prošle godine imao je prvu turneju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nicolas Sinković je suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Orkestra HNK u Rijeci i Cantus ansambla. Djeluje u nekoliko projekata od koji se ističu udaraljkaški ansambl Sudar Percussion s kojim osvaja međunarodnu nagradu Independent Music Award za 2014. Član je Triko cirkus teatra za koji sklada glazbu i s kojim dobiva nagradu za najbolje neovisno kazalište u 2013. Također djeluje u raznim projektima popularne glazbe nastupajući na renomiranim festivalima kao što su Exit festival u Novom Sadu, InMusic festival u Zagrebu, Hideout festival, BAM festival, Muscailt Art Festival.

Sinković i Merčep dugogodišnji su kolege na udaraljkaškoj sceni, a surađujući u raznovrsnim glazbenim projektima pronalaze zajednički pravac te rade na projektima u kojima publici žele predstaviti glazbu na suvremeni način, težeći tome da u svakoj kompoziciji naglase strukturu, boje i karakter djela multimedijskim efektima i specifičnim ambijentima.