STAGNACIJA JE SMRT

Digitalne knjige ne smiju biti samo PDF verzija tiskanih

10.04.2014 u 09:43

Bionic
Reading

Potraga za novim izdavačkim senzacijama i digitalizacija bile su glavne teme prvoga dana Londonskoga sajma knjiga, uz upozorenje da bi nakladništvo, želi li privući čitatelje moralo učiniti više nego jednostavno pretvarati knjige u PDF izdanja.

Predsjednik britanske Udruge izdavača Richard Mollet upozorio je da jednostavno "pretvaranje knjige u PDF" nije dovoljno da bi privuklo maštu čitatelja i povećalo prodaju. "U svakom sektoru, svakoj djelatnosti, stagnacija znači smrt. Kad stojite na mjestu, vjerojatno ste u opasnosti jer će doći netko tko će vam oteti tržište", rekao je Mollet, kako prenosi Guardian.

Londonski sajam knjiga, koji je otvoren jučer, povezuje izdavače i agente koji se nadaju da će sklopiti poslove, ali i autore kojima se nude seminari poput onoga pod nazivom "Kako napisati knjigu koja će osvojiti nagradu".

No, inovacija ostaje glavna briga nakladnika koji se bore za očuvanje prodaje u doba digitalnih čitača i interneta - što je velik izazov koji još više naglašava činjenica da su se na Londonskom sajmu knjiga ove godine prvi put pojavili proizvođači računalnih igara.

Jo Twist, koja je na čelu UK Interactive Entertainmenta koji okuplja proizvođače računalnih igara, tvrdi da ima smisla da izdavači surađuju s tri milijarde funti vrijednom britanskom industrijom. "U tom sektoru ima puno vještih i sposobnih ljudi... a mislim da katkada izdavači ne znaju kako bi s njima surađivali", smatra Twist.

Kate Ho, utemeljiteljica i direktorica kompanije iz Edinburgha Interface 3 koja proizvodi računalne igre za tablete kojima je cilj pomoći djeci da nauče računati i pisati, tvrdi da industrija računalnih igara odgovara mlađoj generaciji naviknutoj na takva iskustva.

No, kako piše Guardian, možda je najviše komentara na sajmu izvazvala najava konvencionalnoga izdavača Penguin Random House koji je objavio da razvija web stranicu namijenjenu potrošačima koja će čitateljima omogućiti da kupuju knjige preko mreže 350 neovisnih knjižara. My Independent Bookshop (Moja neovisna knjižara) bit će otvorena u svibnju, a čitateljima će omogućiti i da komentiraju i ocjenjuju omiljene knjige.

Michael Bhaskar, direktor za digitalno izdavaštvo naklade Profile Books, smatra da će cijela izdavačka djelatnost time biti na dobitku. "Ideja je sjajna... i mogla bi biti jako važna za neovisne knjižare".

Međutim, direktorica Institutea of Ideas Claire Fox boji se da izdavači gube vjeru u knjige. "Bojim se trenutka kada će šef Penguin Random Housea izjaviti da će animacija privući dijete tiskanoj stranici", kaže Fox.

Na Londonskom sajmu knjiga drugu godinu zaredom sudjeluju i hrvatski autori i nakladnici, a na hrvatskom štandu danas urednik i pisac Roman Simić Bodrožić predstavlja novo izdanje časopisa Relations posvećeno hrvatskoj kratkoj priči: "New Croatian Short Story. Everything You Wanted, But Had No Chance To Read".

Jučer je njujorški urednik Richar Nash održao predavanje o mogućnostima u hrvatskom izdavaštvu i izgledima malih jezika na velikim tržištima, a predstavljen je i festival "Lit Link/Književna karika" koji je prošle godine prvi put održan u Puli, Rijeci i Zagrebu.