PJESNIŠTVO MRAKA I SVIJETLA

DHK obilježio 90. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana

18.12.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih književnika (DHK), u povodu 90. obljetnice rođenja Jure Kaštelana, priredilo je književno-znanstveni kolokvij o tom hrvatskom pjesniku, čija vrijedna književna ostavština, istaknuto je, nije ostala zaboravljena

Kaštelanovo djelo je živo, čak i više nego za njegova života, ocijenio je akademik Ante Stamać, podsjetivši na izdanja njegovih sabranih djela objavljenih nakon što je umro 1990.

Suprotno nekim mišljenjima, Kaštelana se i danas puno čita, a prirastao je i srcima mlade publike koja zna ponešto o književnosti, naglasio je Stamać.

Potpredsjednik DHK-a Božidar Petrač rekao je kako Kaštelanovo pjesništvo posjeduje veliku duhovnu energiju. Pjesnička riječ Jure Kaštelana jedna je od najznačajnijih unutar suvremene hrvatske književnosti, ocijenio je.

Njegovo pjesništvo razapeto je između kaosa mraka i sunčeve svjetlosti, ono pomiruje europski modernitet i tradicionalne izraze hrvatske poezije, uključivši i pučku tradiciju, dodao je Petrač, istaknuvši da je u poslijeratnim godinama Kaštelan uvelike utjecao na europeizaciju hrvatskoga pjesništva.

Po Petračevim riječima, Kaštelan je pjesnik 'mitske snage i kozmičkog daha', koji je od četrdesetih godina do danas ostao orijentir u određivanju hrvatske klasične moderne poezije.

Predsjednik DHK-a Borben Vladović govorio je o Kaštelanu kao humanistu koji je pomagao kolegama koje su ostali izbjegavali. Primjerice s Tinom Ujevićem je dogovarao objavljivanje zbirke pjesama u vrijeme kada je on bio na "crnoj listi", a zalagao se i za "nepoćudnog emigranta" pjesnika Viktora Vide. Vladović je istaknuo i Kaštelanovu nezaobilaznu ulogu u objavljivanju Biblije 1968. godine.

O prijateljstvu i suradnji Jure Kaštelana i slikara Ede Murtića govorio je likovni kritičar Milan Bešlić

Kaštelanove pjesme interpretirala je dramska umjetnica Nada Subotić, njegova udovica. U glazbenom dijelu nastupili su sopran Ljerka Vladović i Đuro Tikvica na glasoviru, koji su izvodili glazbu skladanu na Kaštelanove stihove.