EKSCENA

Deseta obljetnica najveće domaće suvremenoplesne platforme

19.12.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Da bi obilježila deset godina postojanja, zagrebačka Eksperimentalna slobodna scena ili ekscena, kako se odnedavno krati, platforma koja je cijelom nizu nezavisnih plesača i inicijativa pružila mogućnost za produciranje radova tijekom veselog domaćeg plesnog desetljeća, otvara svoja vrata publici i medijima, ali virtualno

Novi projekt ekscene je virtualna platforma ili virtualno kazalište, e-scena kojom ta organizacija predstavlja svoj desetogodišnji rad, ali i implicitno podsjeća ne toliko na nedostatak prostora za suvremeni ples i eksperimentalne forme kod nas, nego na produkcijske uvjete koji su takve umjetničke vrste (pr)otjerali u digitalna bespuća.

Ipak, nešto će se zbivati u tzv. realnosti. Ekscena se povezala s Living Room Festivalom koji se dosadašnjih godina održavao u Madridu i Berlinu, a ove godine se ta višednevna umjetnička akcija - kojoj je cilj poništiti barijeru između izvođača, umjetnika i publike - proširila na Bruxelles i Zagreb.

Zagrebački segment festivala održat će se u neslužbenim prostorima ekscene u Trpimirovoj 15 od 19. do 22. prosinca, s programom u kojem sudjeluju istaknuta imena domaće suvremenoplesne i performerske scene, poput Sonje Pergrad, Željke Sančanin, Ivane Rončević, Une Vizek, Martine Nevistić i Ive Korenčić te BADco.

Oni će predstaviti svoje nove radove, prikazivati/izvoditi starije i diskutirati s publikom o njima. Riječ je uglavnom o koreografskim minijaturama, videoradovima ili projektima u kojima se koreografija na različite načine susreće s aktivizmom, likovnošću i digitalnom tehnologijom.

Prava proslava desetogodišnjice ekscene na rasporedu je 20. prosinca, kad će prezentirati niz filmova kojima se iz autorskih vizura umjetnica povezanih s tom organizacijom rekapitulira desetljeće ne samo ekscene, nego i domaćeg suvremenog plesa. Autorice videa su Jelena Mihelčić i Nives Sertić, a sugovornice Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki.