DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE

Deset stvari koje trebate znati o Alice Munro

12.10.2013 u 08:25

Bionic
Reading

Kanadska spisatejica koja je ove godine dobila Nobelovu nagradu za književnost u mladosti je brala duhan, otvorila knjižaru, udala se za starog prijatelja s fakulteta kojeg je srela u baru gdje su se odlučili vjenčati uz tri martinija

1. Njezino djevojačko prezime je Laidlaw.

2. Rođena je 10. srpnja 1931, u blizini grada Wingham u Ontariju, koji je zauzeo često mjesto odvijanja radnje u njenim pričama (preimenovan u Jubilee ili Hanratty).

3. Njezin otac Robert Laidlaw bio je direktni potomak Jamesa Hogga, škotskog autora proslavljenog romana 'The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner'.

4. Izjavila je da je njezin eskapizam u književnost započeo nakon što njezina majka, inače školska učiteljica, oboljela od neobične vrste Parkinsonove bolesti, kad je Alice, koja je bila najstarija od troje djece, imala 10 godina.

5. Osvojila je stipendiju za studij novinarstva te se uzdržavala, među ostalim poslovima, prodajom svoje krvi i branjem duhana. Svoju prvu priču 'The Dimensions of a Shadow', objavila je kao studentica 1950.

7. Zajedno s prvim suprugom Jimom Munroom otvorila je knjižaru Munro's Books, koja i dalje radi. Njihova poslovna strategija bila je da trguju isključivo paperback izdanjima u vrijeme dok ih je većina tradicionalnih knjižara prezirala.

8. Njezin drugi muž, Gerry Fremlin, bio je stari prijatelj s fakulteta. Odlučili su da će se vjenčati nakon ponovnog susreta za barom, gdje su popili svaki po tri martinija.

9. Kad je 2009. osvojila međunarodnu nagradu Man Booker, sutkinja Jane Smiley opisala je njen rad kao 'savršenstvo'.

10. Ona je prva Kanađanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost (Saul Bellow je rođeni Kanađanin, ali je preuzeo američko državljanstvo 1941, 26 godina prije nego je dobio Nobelovu nagradu).