od 12. do 19. kolovoza

Deset filmova iz Hrvatske na Sarajevo Film Festivalu

26.07.2022 u 10:58

Bionic
Reading

U Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 12. do 19. kolovoza, prikazat će se ukupno 51 film, od kojih je deset iz Hrvatske

Filmovi od kojih njih čak 20 ima svjetsku premijeru, osam međunarodnu, jedan europsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku, natječu za nagrade Srce Sarajeva u četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

U natjecateljskom programu igranog filma prikazuje se osam naslova, od kojih su dva hrvatska - "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu u Locarnu početkom kolovoza.

Svjetsku premijeru u istom natjecateljskom programu imat će debitantsko ostvarenje redatelja Dominika Menceja, "Jahači", koje nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, Bosne i Hercegovine.

U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku premijeru imat će kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Silvestra Kolbase, "Tvornica filmova".

Međunarodnu premijeru u istom programu imat će, također kratkometražni, film "Babajanja" autora Ante Zlatko Stolice.

Tu je i i dugometražni rad Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, "Veće od traume", a svoju će BiH premijeru na Sarajevo Film Festivalu u istom programu imati i "Muzej revolucije" Srđana Keče.

Svjetsku premijeru u natjecanju dokumentarnog filma imat će hrvatsko-mađarska koprodukcija "Gosti fortune" mađarskog redatelja Mátyása Kálmána.

Jedan će hrvatski film imati svjetsku premijeru u natjecanju kratkometražnog filma - riječ je o "Baniji" Nebojše Slijepčevića. Osim Srca Sarajeva, najbolji naslov ovog natjecanja bit će kandidat za nominaciju za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma.

Među studentskim filmovima u konkurenciji je 11 naslova, od kojih su dva hrvatska koji u tom programu imaju svjetske premijere: "Moj Nikola" Martine Marasović te "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU).