PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

09.06.2021 u 12:37

Bionic
Reading

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije

Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radu Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice. Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vetar 2:Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu.

Iz Italije dolaze 2 filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film Ne mrzi debitanta Maura Mancinija, snimljen u Trstu, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov Nigdje posebno redatelja i producenta Uberta Pasolinija, talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji s James Nortonom u glavnoj ulozi. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji.

Iz Rumunjske nam dolazi duhovita politička satira Kampanja redatelja Mariana Crisana dok je ljubimac europske festivalske publike film Limbo redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život.

Finski film Društvene igre redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije nam dolaze 2 filma: hvaljeni Hochwald redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja. A Lisica u rupi Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada ocjenjivačkog suda filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.

  • BAKSUZNO BUBANJE ILI BEZUMNI PORNIĆ, red: Radu Jude (Rumunjska, Luksemburg, Hrvatska, Češka)
  • DRUŠTVENE IGRE, red: Jenni Toivoniemi (Finska)
  • HOCHWALD, red: Evi Romen (Austrija, Belgija)
  • JUŽNI VETAR 2:UBRZANJE, red: Miloš Avramović (Srbija Hrvatska)
  • KAMPANJA, red: Marian Crisan (Rumunjska)
  • LISICA U RUPI, red: Arman T. Riahi (Austrija)
  • LIMBO, red: Ben Sharrock (Velika Britanija)
  • MOJE JEZERO, red: Gjergj Xhuvani – (Albanija, Kosovo, S. Makedonija, Hrvatska, Italija)
  • NE MRZI, red: Mauro Mancini (Italija, Poljska)
  • NIGDJE POSEBNO, red: Uberto Pasolini (Italija, V. Britanija, Rumunjska)