PERFORACIJE

Deset dana plesa, kazališta i zelenih tema

04.10.2011 u 10:30

Bionic
Reading

'Perforacije su festival velike ambicije te se planiramo s nezavisne scene polako spuštati u institucije', najavio je Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj festivala Perforacije, koji će se ove godine od 20. do 29. listopada po treći put održati u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, upravo tim redoslijedom

Noć performansa

Središnji dio i ovogodišnjeg festivala bit će Noć performansa, koja je na programu 21. listopada u Studentskom centru. Riječ je o svojevrsnom vrhuncu ne samo zbog trajanja predviđenog do ranih jutarnjih sati, nego i zato što umjetnicima daje priliku za eksperimentiranje formama i svojim uobičajenim izražajima. Nastupit će Oliver Frljić, Petra Kovačić, Milijana Babić, Grupa ABS, Ivica Buljan, glazbeni sastav East Rodeo te beogradski plesačko-glazbeni par Ljiljana Tasić i Dušan Bročić.

Najopćenitije žanrovski (ne) određena kao festival izvedbenih umjetnosti, ta mlada manifestacija u svojem trećem izdanju ponovno nudi cijeli šareni niz najrazličitijih izvedbenih oblika, uključujući suvremeni ples, dramsko kazalište, novi cirkus, glazbene performanse i... sve ono između.

Treće domaće Perforacije nastaju u suradnji s riječkom organizacijom Drugo more i Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika te uz podršku zagrebačkih institucija: Studentskog centra i njegovog programa Kulture promjene, Gliptoteke HAZU i Zagrebačkog plesnog centra. Riječki dio dogodit će se 20. i 21, zagrebački od 21. do 26, a dubrovački od 26. do 29. listopada.

Festival je, tvrdi Dobrović, nastao kao reakcija na manjkavosti sustava, odnosno sustavno zanemarivanje nezavisne scene. Stoga je i zamišljen kao neformalna mreža nekoliko organizacija u Hrvatskoj i regiji koje žele podržavati nezavisne umjetnike i one koji istražuju i šire vlastite ideje o umjetničkim formama koje rade.

Međutim, pored gostovanja inozemnih umjetnika, od Perforacija profitiraju i domaći, s obzirom da se ove godine u sklopu festivala održava i Hrvatski showcase, ili izlog, na kojem će ono što im se sviđa ili misle da mogu prodati svojoj publici birati grupa od tridesetak inozemnih festivalskih selektora ili ravnatelja kazališta. Izbor najboljeg od najboljeg što domaća scena može ponuditi obuhvaća nove ili najnovije produkcije Nataše Rajković i Bobe Jelčića, Damira Bartola Indoša, Branka Brezovca, Olivera Frljića, Željka Zorice, Matije Ferlina i splitske novocirkuske grupe Room 100. Netko od njih zaista bi i mogao otići na turneju po Francuskoj, s obzirom da je međudržavnim ugovorima o kulturnoj suradnji upravo sljedeća godina posvećena Hrvatskoj.

Perforacije su i ranije radile na afirmaciji domaćih umjetnika na širem planu, pa osim regionalnih veza i umrežavanja, posebno je izdanje ovog festivala početkom godine organizirano i u New Yorku. U međuvremenu će se dio ovogodišnjeg programa ponoviti i u Brestu, gdje Zvonimir Dobrović na poziv tamošnjeg nacionalnog kazališta već programira dio festivala nazvanog Fabrik. No taj festival nije samo prezentacijska i distribucijska platforma, nego i produkcijska, jer se svake godine potrudi barem neke dijelove programa osmisliti i financirati, što je izuzetno važno u vremenima kad javnog novca za nezavisnu kulturu ima sve manje.

Zato Perforacije otvara, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, koprodukcija Perforacija i riječke udruge Drugo more, plesna predstava 'Nafta'. Davor Mišković ispred Drugoga mora smatra da je upravo taj segment djelovanja  festivala potreban manjim sredinama poput njegove, gdje mladi umjetnici i nemaju previše prilike za razvoj, a 'Naftom' je pet riječkih suvremenih plesača nekoliko mjeseci radilo na projektu kojim brazilski koreografi Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira preko priče o riječkoj rafineriji otvaraju teme poput ekonomije, ekologije, politike i konzumerizma.

U suradnji s mrežom europskih organizacija Imagine 2020, koje posebno zanima veza umjetničke prakse i klimatskih promjena, te domaćim udrugama poput Zelene akcije i Kapibara, Perforacije se zelenim temama bave i u performansu-večeri Željka Zorice, u kojem će biti ponuđena jela od invazivnih biljnih i životinjskih vrsta koje će posjetitelji kušati na vlastitu odgovornost. U taj tematski sklop ulazi i slikovnica 'Klimatske bajke', u kojima su neki bajkoviti kanoni usklađeni s klimatskim i svjetonazornim promjenama, pa se tako potočić za kojim plače zeko u čuvenoj pjesmi nije zaledio, dok je vuk koji bi trebao pojesti Crvenkapicu zapravo vegetarijanac.

Desetodnevni i 'trogradni' program s više od dvadeset i pet nastupa jednako toliko umjetnika i umjetničkih kolektiva iz Hrvatske, Slovenije, Brazila, Srbije i Rumunjske čini ovogodišnje Perforacije već nezamjenjivim dijelom domaće festivalske ponude. Pored toga, sve je izglednije da će se sljedeće godine Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku pridružiti Pula.