KLOVIĆEVI DVORI

Degasove plesačice i kupačice napokon u Zagrebu

13.03.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Kiparski opus francuskog umjetnika Edgara Degasa (1834.-1917.), jednog od najvećih umjetnika modernog doba, bit će izložen u Klovićevim dvorima. Izložba se otvara 15. ožujka, na dan kada je ta Galerija prije 30 godina otvorila vrata izložbenog prostora na Gornjem gradu

Kolekcija od 74 odljeva, među kojima su brončane skulpture balerina, kupačica i konja u pokretu, vlasništvo je M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost, rečeno je na konferenciji za novinare organizatora izložbe.

Izloženo je i nekoliko portreta, torzo te jedina skulptura koja je bila izložena za Degasova života - mala četrnaestogodišnja plesačica. Ona je na izložbi impresionista 1881. zbog potpuno novog postupka amalgamiranja vrijednih umjetničkih materijala, poput bronce s prozaičnim materijalima tkanine i kose, izazvala zgražanja u javnosti, kazala je kustosica M.T. Abraham centra Dalit L. Durst.

Brončani odljevi Degasovih skulptura napravljeni su nakon majstorove smrti, a voštani predlošci čuvaju se u nekoliko svjetskih muzeja, većinom u SAD-u dok je šest primjeraka u pariškom Musee d'Orsay.

Vidjeti plesni pokret njegovih balerina u prostoru, doživjeti volumen propetih i konja u kasu ili savitljivost tijela kupačica, znači tako poznatu Degasovu sliku sagledati u trećoj dimenziji, kaže Dalit L. Durst. Prije Hrvatske, rekla je, ta je putujuća izložba bila predstavljena u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Španjolskoj, na Cipru i Kubi.

Jednostavno rečeno ta je izložba izuzetno lijepa, kazala je kustosica Klovićevih dvora Marina Viculin. Zadivljujuća je sloboda i hrabrost kojom je Degas modelirao te radove, drži Viculin dodajući da je razumljivo što ih za svoga život nije izlagao. Po njezinim riječima, modeliranje asocira na početak suvremene umjetnosti sredinom 20. stoljeća, iako je umjetnik radio krajem 19. stoljeća.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin drži da izložba otkriva Degasa kao vrsnoga skulptora, ocjenivši kako je to bolji dio njegova opusa. Podsjetila je da se Degasova izložba održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, kao što je i cijela obljetnička godina Galerije pod pokroviteljstvom Predsjednika.

Edgar Degas pripada vrhuncima svjetske likovne baštine. Iako je prije svega bio slikar, njegove su skulpture prethodile slikarskim djelima i bile su nepoznate javnosti u njegovo vrijeme. Teme kojima je bio naklonjen su plesačice, kupačice, aktori, konji u pokretu i portreti, a struka se slaže da ni jedan umjetnik nije postigao Degasovu vjerodostojnost u prikazivanju plesačica. Izložba je otvorena do 13. svibnja.