FEMINIZAM U OBLAČIĆU

DC Comics obećao više žena u svojim stripovima

02.08.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Nakon što su ljubitelji stripa protestirali zbog malog broja autorica u izdanjima DC Comicsa, ta izdavačka kuća, u priopćenju javnosti, obećala je promjene

O problematici opadanja i manjka žena u svijetu stripa, ponajprije izdanjima DC Comicsa, jedne od najvećih izdavačkih kuća, raspravljalo se prošlog mjeseca na okupljanju ljubitelja stripa u San Diegu. Upozoreno je pritom na poražavajuću brojku od svega jedan posto autorica u redovima DC Comicsa. Još donedavno žene su činile 12 posto DC tima, međutim, taj se broj u posljednje vrijeme radikalno srozao.

'Žene čine polovinu čovječanstva i značajnim postotkom su zastupljene u likovima DC Comicsa, a samo jedan posto žena je među kreatorima strip izdanja', kazala je Laura Hudson iz udruge Comics Alliance.

Ljubitelji stripa brojke smatraju neprihvatljivima te su tim povodom potpisali peticiju kojom zahtijevaju veći broj autorica. Dosad ju je potpisalo više od 3.000 čitatelja.

Pokretač inicijative Elliott Brown kazao je da, unatoč velikom broju žena koje imaju iskustvo u crtanju, pisanju i uređivanju stripova, manjak žena vlada zbog takozvanog pravila 'muškog kluba' koje dolazi od vodećih ljudi u Marvelu i DC Comicsu.

Ovih je dana stigao i odgovor iz DC Comicsa. Iz te izdavačke kuće izjavljuju da kritike shvaćaju vrlo ozbiljno te da će već tijekom narednih mjeseci to pokazati i u praksi, prenosi Guardian. Fanove su podsjetili i na poznate autorice iz svojih redova poput Gail Simone, Amy Reeder Hadley, Feliciju D Henderson, Fionu Staples, Amandu Conner, G Willow Wilson i Nicolu Scott te kultne junakinje poput Wonder Woman, Lois Lane, Batwoman i Žene mačke.

Iako ne kriju skepsu, fanovi su pozdravili reakcije izdavača DC Comicsa te istaknuli da im je odgovor dao razloga za optimizam.