1. PROSINCA

Darko Rundek i Igor Mandić otvaraju 23. Sa(n)jam knjige u Istri

27.11.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Uz glavnu temu pod nazivom 'Intime', 23. Sa(n)jam knjige u Istri, koji se otvara 1. prosinca u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, nudi i regionalni program 'Hercegovina čita' te poseban program À propos. Na festival, koji traje do 10. prosinca, dolazi oko 250 izdavača, što je najviše u posljednjih deset godina, a organizatori najavljuju i književne popuste od deset do 70 posto

Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić, urednica kataloga Petra Lukež, voditeljica prodaje Tina Zenzerović i suradnica Sajma, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner.

Sa(n)jam knjige u Istri svečano se otvara 1. prosinca 2017. točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvorit će glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel. Sa(n)jam će proglasiti otvorenim veliki hrvatski književnik i intelektualac Igor Mandić, koji će se na Sajmu i sam predstaviti svojom novom knjigom, Predsmrtni dnevnik. Redatelji svečanog otvorenja su Mauricio i Matija Ferlin. Program otvorenja vodit će glumac Vedran Živolić, koji je svojim talentom odavno prešao granice Pule.

Noviteti u izložbeno-prodajnom dijelu

Uz glavnu temu pod nazivom Intime, tu je i regionalni program Hercegovina čita te poseban program À propos. Na Sa(n)jam dolazi oko 250 izdavača, što je najviše u posljednjih deset godina. Najavljuju velike popuste, od 10 do 70 posto, kao i dodatne akcije koje će svakodnevno nuditi kao iznenađenje kupcima. Također, većina nakladnika imat će poseban dio štanda na kojem će nuditi akcijske cijene.

U prodaji, ovogodišnji fokus bit će na znanstvenoj knjizi. Respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature. Ova Grupacija okupila je ukupno oko 40 malih i velikih nakladnika iz cijele Hrvatske koji će imati 'znanstvenu knjižaru na Sajmu', u dijelu Crvenog salona.

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. U ponudi će biti i velik izbor literature na engleskom jeziku, od dječje književnosti do beletristike. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga.

Među autorima koji će doći potpisivati knjige, iako ih ne predstavljaju na Sajmu, bit će Ante Tomić, miljenik pulske publike.

Također, ove godine Dan knjižničara počinje svečanim otvorenjem Sajma, 1. prosinca, pa će knjižničari, uz stručne programe, imati priliku prisustvovati i ostalim sajamskim programima. Posljednjeg dana Sajma, 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki najčitatelju Sajma i nagrada Libar za vajk.