TJEDAN VRHUNSKIH DOKUMENTARACA

Danskim filmom 'Te smo noći pali' otvoreno 15. izdanje ZagrebDoxa

24.02.2019 u 21:16

Bionic
Reading

Filmom 'Te smo noći pali' danske redateljice Cille Hannibal u nedjelju navečer u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema otvoreno je 15. izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u okviru kojega će se do 3. ožujka prikazati 104 dokumentarna filma u 16 programa, čime se daje svojevrstan presjek aktualne svjetske dokumentarističke scene.

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski rekao je u povodu slavljeničkog izdanja kako je u proteklih petnaest godina na festivalu bilo svega. 'Pregledali smo preko 20.000 filmova, prikazali ih 2020 iz 77 zemalja za 290 tisuća gledatelja, te uveli čitav niz novosti u naš festivalski život', podsjetio je.

Puhovski je posebno zahvalio svim partnerima, sponzorima, medijskim pokroviteljima te generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu, kao i Gradu Zagrebu te Hrvatskom audiovizualnom centru na njihovoj potpori.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čestitao je organizatorima na važnome jubileju, te im zahvalio što će ponovno prikazati 100-injak dokumentarnih filmova, čime se Zagreb postavlja na svjetsku kartu dokumentarnih filmova.

Prvi prikazani festivalski film 'Te smo noći pali' Cille Hannibal intimna je priča redateljice koja je snimala svoju majku nedugo nakon što je u nesreći izgubila muža i partnera, čime joj želi dati potporu, ali i s njome odžalovati zbog tragičnog događaja.

Hannibal je rekla kako 'Te smo noći pali' govori o procesu žalovanja. 'U Danskoj nismo baš dobri u tome da govorimo o smrti i žalovanju, pa smatram da nam je trebao ovakav film koji bi otvorio tu temu', rekla je redateljica uoči projekcije, dodavši da joj je velika čast što je njezin prvijenac odabran za svečanost otvorenja ZagrebDoxa.

Njezino je ostvarenje ujedno otvorilo međunarodnu konkurenciju, u kojoj će se za nagrade natjecati 19 radova, dok će se u regionalnom natjecateljskom programu prikazati 18 filmova.

  • +7
Otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Brojni programi, retrospektive, razgovori o filmu

Idućih osam dana, od ranih prijepodnevnih do kasnovečernjih sati, koji se nerijetko produže do duboko u noć razgovorima o viđenom, filmovi će se prikazivati u programima, Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Biografski dox, Glazbeni globus, Teen Dox, Majstori doxa, ADU dox.

Bit će tu i posebni programi, Slow Dox koji nudi posebnu vrstu doživljaja u filmovima koje odlikuju dugi kadrovi, minimalizam, opservacija i malo ili gotovo ništa radnje i 'Poznati o poznatima' u kojemu već afirmirani redatelji donose svoje radove o slavnim osobama.

Retrospektiva će se prirediti gostu festivala Sergeju Loznici, jednom od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokom kritičaru ruske politike, dok će u sklopu Autorske večeri biti prikazan izbor filmova nagrađivanog hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića.

Među brojnim uzvanicima iz hrvatskog javnog života na otvorenju su bili izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice kulture, državni tajnik Krešimir Partl.

Na otvorenju je i prikazan kratki film, kratka kompilacija trenutaka s dosadašnjih festivalskih izdanja.